Implanturi fara silicon pentru sani

Implanturi fara silicon pentru sani

Tesuturile naturale crescute din celulele propriului organism ar putea inlocui implanturile actuale facute cu silicon.

Elementul-cheie in noua tehnica de marire a sanilor il reprezinta celulele stem (celule-susa, cum mai sunt denumite) recoltate din grasimea pacientei. Dupa ce sunt amestecate cu celule adipoase, celule stem se injecteaza in sanii pacientelor, generand un nou tesut. Aceasta tehnica a fost deja testata pe femei de cercetatorii japonezi de la Universitatea din Tokio.

Si specialistii americani de la Universitatea Illinois au creat  implanturi naturale. Diferenta este  ca le-au dezvoltat in forme speciale si ulterior le-au testate doar pe cobai.

Sani mai mici, riscuri de respingere mai mici "Este clar ca prin aceasta tehnica sanii nu se vor mari la fel de mult ca prin metoda cu implanturi de silicon, fiind o metoda in care se foloseste tesut autolog (propriu) de la pacienta. Drept urmare, riscurile sunt mai mici, in conditiile in care celulele-susa nu vor evolua malign. Nu pot insa sa-mi dau seama cum au controlul asupra dimensiunii la care va creste sanul", apreciaza doctorul Dumitru Totir, medic primar chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva, la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti.

Tehnica testata pe 38 de paciente Potrivit cercetatorilor japonezi de la Universitatea Tokio, celulele stem vor duce la formarea in interiorul sanului a noi celule adipoase si vor "pacali" vasele de sange sa patrunda in noul tesut. Asta este si marea reusita a noii tehnici.

Au mai existat incercari de creare de implanturi naturale, dar toate au esuat. Cauza: nu au reusit "sa alimenteze" cu sange noile tesuturi. In timp, nefiind irigate, implanturile naturale s-au micsorat.

Folosita pentru prima data in 2004, tehnica japoneza de marire a sanilor a fost testata pana acum pe 38 de paciente. Rezultatele? Sanii pacientelor s-au marit la jumatate cat s-ar fi putut fi mari cu implanturi cu silicon.

"Aspectul este insa mult mai natural si nu vor mai exista probleme de scurgere, ca in cazul silicoanelor", sustine Kotaro Yoshimura, medicul care a condus echipa de cercetatori japonezi.

In cinci ani este posibil ca noua metoda sa fie folosita in cabinete din toata lumea, mai spune conducatorul proiectului. Pana atunci, este nevoie de mai multe teste, mai ales ca nu se cunosc efectele pe termen lung.

La Universitatea Illinois, cercetatorii americani au dezvoltat o metoda asemanatoare de crestere a sanilor. Diferenta este ca implanturile sunt create in forme speciale si au fost testate numai pe cobai. Implanturile, dezvoltate in laborator, au fost introduse sub pielea soarecilor.

Extrase patru saptamani mai tarziu, s-a observat ca nu-si modificasera nici dimensiunea si  nici forma. Specialistii sustin ca astfel de implanturi pot fi folosite in cazul pacientelor care au facut o mastectomie (li s-a extirpat sanul).

VARIANTA

"Schele" biodegradabile in loc de implanturi cu silicon Specialistii americani au mai creat o metoda de marire a sanilor pe cale naturala in urma cu cativa ani. Cercetatorii de la Centrul Medical Carolina au introdus un fel de "schela" biodegradabila in locul unde era nevoie de tesut in plus.

Celulele extrase din tesutul gras al pacientelor au fost multiplicate in laborator si ulterior injectate in "schela" respectiva. Cercetatorii americani au rezolvat si problema alimentarii cu sange a noilor tesuturi, impregnand "schela" cu o proteina de crestere. Aceasta se raspandeste in tesuturile din jur, incurajand vasele de sange sa creasca in tesutul nou format.

La final, celulele crescute din ambele parti ale "schelei" se intalnesc si formeaza vase de sange. Metoda nu poate fi folosita la femeile care au cancer fiindca cercetatorii nu pot garanta deocamdata ca tesutul nou nu va contine celule canceroase. In plus, specialistii americani cauta solutii pentru a controla marimea si forma noilor tipuri de implanturi mamare.

Ne puteți urmări și pe Google News