Imperiul fraţilor Negoiţă

Imperiul fraţilor Negoiţă

Robert şi Ionuţ Negoiţă vor construi peste 5.000 de locuinţe.

Circa 800 de milioane de euro - aceasta este suma pe care fraţii Robert şi Ionuţ Negoiţă urmează s-o investească în urmă torii doi-trei ani în imobiliare şi mass-media. Cei doi pregătesc construcţ ia unui nou ansamblu rezidenţial, a unui mall şi a două turnuri de birouri, dar şi a celui mai mare şi modern campus universitar din România. Şi pentru că li se pare că presa mai mult distrează consumatorul, decât îl educă, fraţii intenţionează să înfiinţeze două ziare: un tabloid şi un generalist.

Pagube şi întârzieri

Nimic nu pare să îi stea în cale uneia dintre cele mai tinere familii de milionari din România a cărei avere, potrivit Top 300 Capital, se ridică la 250-300 de milioane de dolari. Cu o echipă de circa 2.000 de muncitori, Robert şi Ionuţ Negoiţă tocmai finalizează cel mai mare hotel din Europa, Rin Grand Hotel, de patru stele, cu 1.459 de camere şi se pregătesc să predea al doilea complex rezidenţial, Confort Park (465 de locuinţe). Dezvoltatori şi antreprenori în acelaşi timp, cei doi şi-au fixat termene foarte strânse, pe care doar incendiul izbucnit la hotel în iunie le-a putut modifica. „Ansamblul va fi predat integral în luna mai. Am avut câteva întârzieri din cauza incendiului, care, de altfel, a fost din vina noastră - acele materiale nu aveau ce să caute atât de aproape de hotel“, recunoaşte Robert Negoiţă, preşedintele Confort Group. Incidentul a produs pagube de două milioane de euro şi a întârziat desfăşurarea lucrărilor atât la hotel, cât şi la celelalte construcţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bani din imobiliare

Mall. În lucru se mai află şi un alt complex, Confort City (1.680 de locuinţe), în cadrul căruia va fi ridicată o clădire mixtă - mall plus spaţii de birouri. Imobilul va avea peste 200.000 mp construiţi şi va necesita o investiţie de circa 100 de milioane de euro. Mallul va fi amenajat la primele trei etaje ale clădirii, iar la celelalte zece niveluri superioare vor fi spaţii de birouri. „La demisol vrem să avem o piaţă agroalimentară, în adevăratul sens al cuvântului, cu furnizori de produse naturale - brânzeturi, zarzavat, aşa cum este piaţa Dorobanţi“, spune Robert Negoiţă.

În acest moment se lucrează la fundaţie, iar cei doi fraţi estimează că proiectul va fi finalizat în toamna lui 2009.

Apartamente. În vară însă, vor demara lucrările la un alt ansamblu de 3.500 de apartamente, tot în zona Târgului de maşini Vitan. Locuinţele din blocurile de 10-11 etaje vor fi destinate clasei medie şi medie-plus. „În prezent, se lucrează la obţinerea autorizaţ iilor. Estimăm că investiţia se va ridica la 100 de milioane de euro“, evaluează Robert Negoiţă.

Birouri. Pentru anul viitor, reprezentanţ ii Pro Confort intenţionează să ridice două turnuri de birouri în zona Pipera, cu 500 de milioane de euro. „Pe terenul nostru trece Autostrada Bucureş ti-Ploieşti. Vrem să construim două turnuri în oglindă, care să aibă 40-50 de metri“, spune Robert Negoiţă. Potrivit acestuia, în prezent se lucrează la PUZ. Construcţia ar putea demara anul viitor.

Mai sunt încă rentabile afacerile în imobiliare? „Sigur că da“, spun cei doi fraţi, care au vândut locuinţele din Confort Park în câteva luni. Acum, acestea se tranzacţionează la un preţ cu peste 50% mai mare faţă de cel iniţial. Chiar dacă profiturile vor scădea, „paguba“ nu va fi mai mare de 10%.

90 de milioane de euro în „scopuri umanitare“ „Vine o perioadă când îţi doreşti să ai un scop în viaţă, să ai un motiv pentru a te trezi dimineaţa“, spune Robert Negoiţă, încercând să explice construirea celui mai mare campus universitar din România cu 80 de milioane de euro. Acesta va fi ridicat tot în zona Târgului de maşini din Vitan, pe o suprafaţă de 7,5 hectare. „Ţin neapărat să avem aici o facultate de turism şi una de jurnalism. Cred că avem mare nevoie pe piaţă de profesionişti în aceste domenii“, susţine investitorul. Acesta intenţionează să atragă mai multe facultăţi şi să ofere studenţilor condiţii de cazare mai bune.

O altă afacere în care nu urmăresc profitul este în domeniul mass-media. În aprilie, cei doi fraţi vor scoate pe piaţă un tabloid, care nu va promova însă crime sau femei dezbrăcate pe prima pagină. Investiţia va fi de 10 milioane de euro. În viitor, urmează să înfiinţeze şi un generalist, „ca orice trust care se respectă“.

POVESTE

Drumul spre primul milion

Originari din Măneciu (Prahova), fraţii Robert (36 de ani) şi Ionuţ (34 de ani) Negoiţă au vândut casa părintească în anii ’90 şi au plecat în Franţa, la munca de jos, unde au stat doi ani. Povestea de succes începe în 1996, când s-au întors în ţară şi au investit într-un depozit şi două camioane. Treptat, s-au extins în mai multe domenii, de la distribuţia de produse pentru pardoseală la producţia de geamuri termopan, uşi interioare şi exterioare, mobilier. În prezent, sunt proprietarii unui hotel de patru stele, Rin Hotel, situat în apropierea Aeroportului Otopeni şi ai altor două de două stele - Confort Hotel Otopeni şi Confort Hotel Traian. Acestea totalizează 510 camere. Debutul în imobiliare l-a constituit proiectul de 240 de vile şi 70 de apartamente Confort Residence, din Pipera, în care au investit 40 de milioane de euro. Cei doi mai au în proprietate parcul de distracţii Water Park. Robert Negoiţă este membru PSD. El susţine că afacerile sale nu au nicio legătură cu politicul şi că singura legătură a sa cu statul a fost în calitate de plătitor de impozite.