Evenimentul Zilei > Actualitate > Impact SIMILAR celui de la dispariţia dinozaurilor? Planeta ar putea fi afectată de o nouă CATASTROFĂ | VIDEO
Impact SIMILAR celui de la dispariţia dinozaurilor? Planeta ar putea fi afectată de o nouă CATASTROFĂ | VIDEO

Impact SIMILAR celui de la dispariţia dinozaurilor? Planeta ar putea fi afectată de o nouă CATASTROFĂ | VIDEO

Dispariţia dinozaurilor şi a trei sferturi dintre plantelele de pe Terra, acum 66 de milioane de ani, a fost a cincea extincţie în masă care a afectat planeta.

Acum, oamenii de ştiinţă cred ca ne apropiem de o catastrofă cu un impact similar. Ei precizează că ne îndreptăm către o a şasea extincţie în masă, după cum relatează Business Insider.

Cu începutul şi sfârşitul
 
Primul eveniment de aceast gen identificat de cercetători a avut loc acum 440-450 de milioane de ani, la finele Ordovicianului, a doua perioadă a Paleozoicului, urmată de Silurian. În termeni ştiinţifici, extincţia din Ordovician-Silurian prezintă două vârfuri, la un milion de ani diferenţă, în urma cărora au dispărut 27% dintre familii, 57% dintre genuri şi între 60% si 70% dintre speciile de pe Terra.

Se pare ca cele doua evenimente coincid cu începutul şi sfârşitul unei ere glaciare, o combinaţie între răcirea globală şi scăderea nivelului mărilor fiind determinantă în declanşarea catastrofei. Marea majoritate a vieţii de pe Pământ se găsea în oceane la acea vreme, astfel că vieţuitoarele marine au fost cele mai afectate.
Există oare vreo şansă pentru omenire? O echipă internaţională de astronomi a descoperit recent prima planetă din afara Sistemului Solar care are o mărime comparabilă cu a Terrei şi care se află într-o zona locuibilă, cu temperaturi ce permit apei să existe în stare lichidă, fiind astfel propice vieţii…