Gigantul american a transformat-o pe Bonnie Brown, una dintre primele angajate, din maseuza in multimilionara.
Bonnie Brown era in 1999 o americanca a carei existenta intrase intr-un impas. Divortase recent si locuia cu sora ei, asa ca atunci cand o mica companie tehnologica nou-infiintata i-a oferit un post de maseuza part-time, l-a acceptat fara sa stea pe ganduri, scrie „New York Times”. Era platita cu 450 de dolari pe saptamana, plus dreptul de a avea acces in viitor la un pachet de actiuni ale companiei (optiune pe actiuni), pe care le putea cumpara la pretul stabilit in momentul angajarii.
Astazi, datorita acestui pachet, doamna Brown, angajata Google cu numarul 41, este multimilionara in dolari. Compania, fondata in 1998, s-a impus rapid pe piata serviciilor on-line, gratie celui mai rapid si mai cuprinzator motor de cautare pe internet, dar si datorita dezvoltarii rapide in industria de publicitate on-line. Acum cateva zile, compania pusa pe picioare intr-un garaj de doi studenti vizionari de la Stanford, Larry Page si Sergey Brin, a atins o capitalizare bursiera de 207 miliarde de dolari.
Bonnie nu si-a vandut insa toate actiunile, pastrand o parte si pentru „vremuri grele”. Ea locuieste acum intr-o casa luxoasa si calatoreste in jurul lumii facand acte de caritate prin intermediul fundatiei sale filantropice. Mai mult, doreste sa publice o carte de memorii intitulata: „Haios: Cum am devenit norocoasa masand Google”.
Norocul de a fi angajat Google
Se estimeaza ca peste 1.000 de angajati ai gigantului Google s-au imbogatit in cei noua ani de crestere continua a companiei. Averea medie a unuia dintre acestia este de 5 milioane de dolari.
Mai mult, se estimeaza ca cei aproximativ 16.000 de angajati ai Google au optiuni pe actiuni in valoare de peste 2 miliarde de dolari.
Cei doi fondatori ai companiei, Page si Brin, primesc de la companie un salariu anual simbolic de numai 1 dolar, insa fiecare dintre ei detine actiuni in valoare de 20 de miliarde de dolari la Google.
Un fond de investitii vizionar
La putin timp dupa infiintarea companiei in 1998, un fond de investitii inchis, Sequoia, investea 12,4 milioane de dolari in afacerea Google. In 2004, cand fondul si-a vandut actiunile, a incasat peste 1,5 miliarde de dolari, adica de peste 120 de ori suma investita.
In urma cu putina vreme, o actiune Google era cotata la valoarea istorica de 747,2 dolari pe Bursa americana Nasdaq, avand o crestere de peste 750% fata de momentul listarii companiei, anul 2004, cand un titlu valora 84 de dolari. In ultimele zile, actiunile companiei au scazut abrupt, pe fondul situatiei tensionate de pe pietele mondiale.
Cu toate acestea, planurile Google de viitor, precum intrarea in forta pe piata de telefonie mobila, ar putea duce valoarea unei actiuni in viitor la cote astronomice, imbogatindu-i si mai mult pe fericitii actionari.
EVOLUTIE Google, in cifre
Compania este expresia clara a uneia dintre zicalele populare: „A crescut intr-un an cat altii in zece”.
> 1 dolar - salariul anual al celor doi fondatori, Brin si Page
> 1,1 milioane de dolari - suma cu care a fost fondata compania
> 85 de dolari - valoarea unei actiuni in momentul listarii in 2004
> 641,6 dolari - valoarea de ieri pe Bursa a unei actiuni a companiei
> 40 - numarul de angajati ai companiei in 1999, atunci cand Bonnie Brown s-a angajat
> 16.000 - numarul de angajati in 2007
> 1,2 miliarde de dolari - venituri asteptate din publicitate on-line numai in Marea Britanie, pe 2007