„Adică eu şi Lavinia Şandru? Astfel se pune problema? Eu sper ca niciodată în partid să nu se pună în acest fel lucrurile. Să aleagă între mine şi Lavinia Şandru sau nu ştiu mai cine”, şi-a exprimat Ion Iliescu nemulţumirea privind candidatura liderului PIN pe listele PSD pentru europarlamentare.
El a afirmat că astfel de propuneri ale „unor personaje care nu au reuşit nimic în plan politic sunt jignitoare pentru militanţii PSD”.

Iliescu s-a declarat deranjat şi de faptul că „oameni din partid” au „răstălmăcit” declaraţiile sale despre Crin Antonescu. El l-a arătat cu degetul chiar pe Mircea Geoană, care a făcut „o remarcă nefericită” atunci când i-a reproşat obiceiul de a face „cadouri otrăvite”.

Propunerea organizaţiei Bistriţa

De câteva zile, Iliescu şi Geoană sunt din nou în conflict. Problemele care îi despart sunt reductibile la două. Prima pri veşte nominalizarea candidatului PSD la preşedinţie. Geoană vrea să candideze, dar Iliescu îl preferă pe Năstase, chiar şi pe Crin Antonescu. A doua se referă la lista de candidaţi PSD pentru europarlamentare şi la recuperarea lui Cozmin Guşă. Aproape zilnic, cei doi, sau apropiaţi ai lor, alimentează acest conflict cu declaraţii.

Oficial, Lavinia Şandru a fost propusă candidat pe listele PSD, miercuri, de Radu Moldovan, preşedinte al filialei Bistriţa-Năsăud. „Nu are nicio legătură cu prietenia mea cu Guşă. Calculele politice nu se fac pe prietenii, ci pe voturi. Lavinia Şandru a luat în Bistriţa 8%”, şi-a justificat Radu Moldovan demersul. El a declarat că îşi menţine propunerea, în ciuda obiecţiilor lui Ion Iliescu, dacă colegii săi de filială o vor aproba. Neoficial, numele liderului PIN a fost vehiculat ca posibil candidat al PSD odată cu aducerea lui Cozmin Guşă pe postul de consultant politic al lui Mircea Geoană. Atunci a apărut şi solicitarea să fie primită pe lista PSD. Tot atunci a ameninţat şi Iliescu pentru prima dată că pleacă din PSD dacă Guşă şi Şandru sunt aduşi în partid.

OPOZIŢIE

Lavinia Şandru, refuzată la Bruxelles

Partidul Socialiştilor Europeni (PES) se opune candidaturii Laviniei Şandru (foto) şi a reprezentanţilor PC pe listele europarlamentare ale PSD, invocând incompatibilitatea ideologică. Philipe Cordery, secretarul general PES, a venit ieri la Bucureşti pentru a discuta lista candidaţilor social-democraţi. Mircea Geoană a confirmat că din partea liderilor PES „există anumite rigori privind coerenţa idelogică a candidaţilor”. „O să vedem cum facem. Se înscriu ei la noi sau se afiliază la PES”, a spus el. Adrian Severin, liderul europarlamentarilor PSD, spune că la PES „există reguli, ordine, instrucţiuni foarte clare: pe listele PSD pot candida doar membri PSD sau persoane din aceeaşi familie a socialiştilor europeni”.

„Pe listele PSD nu intră persoane care au devenit socialdemocraţi cu cinci minute înainte de a se face lista doar pentru a prinde un loc”, a declarat Severin. Împotriva candidaturii Laviniei Şandru s-a pronunţat şi Rovana Plumb, europarlamentar PSD şi şefă a Organizaţiei de femei. „Lavinia Şandru ar trebui să ia exemplul Elenei Băsescu şi să candideze independentă. Nu să se ascundă pe listele unui partid”, a declarat Rovana Plumb.

CITIŢI ŞI: