Evenimentul Zilei > Politica > Iliescu: Candidatul PSD la Primăria Capitalei va fi desemnat după Summit-ul NATO
Iliescu: Candidatul PSD la Primăria Capitalei va fi desemnat după Summit-ul NATO

Iliescu: Candidatul PSD la Primăria Capitalei va fi desemnat după Summit-ul NATO

După ce săptămâna trecută, Mircea Geoană a anunţat ca sigură candidatura lui Marian Vanghelie la Primăria Bucureştiului, astăzi, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat după şedinţa Biroului Permanent al partidului că social-democraţii vor desemna un candidat la Primăria Capitalei după Summit-ul NATO. El a precizat că numirea unui candidat la Primăria Capitalei nu poate fi făcută decât în Comitetul Executiv al partidului, şi nu în Biroul Permanent.

Anunţul vine după ce în presă au apărut informaţii cum că social-democraţii vor dezbate azi dacă menţin nominalizarea actualului edil al sectorului 5 pentru Primăria Capitalei sau merg pe varianta „Doctorul“ Sorin Oprescu.

De asemenea, preşedintele de onoare al PSD a exclus orice colaborare pre-electorală cu PNL, dar a susţinut că ar putea exista "posibile colaborări post-electorale".

Vanghelie se poate resemna

Marian Vanghelie a declarat că este convins că se va lua în considerare părerea Organizaţiei PSD Bucureşti. Vanghelie a spus că în cazul în care Partidul Social Democrat va hotărî să-l propună pe Sorin Oprescu la Primăria Capitalei, el îl va susţine pe Oprescu în campanie. "Eu nu sunt în competiţie cu Sorin Oprescu", a precizat Marian Vanghelie.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat săptămâna trecută că Marian Vanghelie ar urma să candideze pentru Primăria Capitalei.

O parte a vicepreşedinţilor PSD l-au atacat pe Mircea Geoană, susţinând că varianta candidaturii lui Sorin Oprescu este mai bună pentru partid decât nominalizarea lui Vanghelie.

Vicepreşedinţii PSD Nicolae Văcăroiu şi Victor Ponta şi-au declarat susţinerea pentru Oprescu şi au anunţat că vor cere Biroului Permanent să se pronunţe prin vot faţă de varianta Vanghelie. Rezerve faţă de candidatura acestuia şi-au manifestat şi Ion Iliescu şi Adrian Năstase.

De partea cealaltă se situează Miron Mitrea, care-l susţine pe Vanghelie.

O parte dintre liderii PSD sunt neutri faţă de această chestiune. Alţii, precum vicepreşedintele Liviu Dragnea, consideră că Biroul Permanent nu are dreptul să decidă candidaţii. Decizia oficială privind candidatul Bucureşti nu ar putea fi luată de BPN. Conform Statutului PSD, validarea candidaturilor este o atribuţie a Comitetului Executiv, for compus din preşedinţii de filiale.

Unii au mers chiar mai departe şi i-au cerut lui Mircea Geoană să îşi dea demisia în cazul în care Vanghelie nu iese învingator. Unul dintre aceştia ar fi Victor Ponta, care a condiţionat ocuparea fotoliului de primar general de către Vanghelie cu demisia liderului PSD.

Pus în faţa unei asemenea reacţii generate de anunţarea lui Vanghelie drept candidat, Mircea Geoană a început să dea explicaţii. El a precizat că decizia finală va fi luată de forurile de conducere ale PSD, ceea ce nu-l exclude pe Sorin Oprescu din opţiunile pentru candidatura la Primăria Bucureştiului. 

(13:55)