Am fost acuzat dintotdeauna că sunt un ţigan. E adevărat. Sunt un ţigan român. Şi sunt mândru de asta!”, a declarat Ilie Năstase, pentru cotidianul peninsular „La Stampa”.

Fostul mare tenismen a mai făcut o afirmație interesantă, spunând că nu s-a gândit niciodată că joacă pentru România, ci s-a gândit doar la propriul lui interes:
„Întotdeauna am jucat numai pentru mine. Orice atlet face asta. Treci şi peste propria mamă pentru o victorie. Apoi, sigur, sunt lucruri pe care le spui. Despre ţară, despre familie, despre multe… Este aşa pentru totdeauna. Eu nu sunt cinic. Încerc să fiu sincer”.
Ilie Năstase, fost candidat la Primăria Capitalei, a mai precizat că nu mai este interesat de politică: „Pentru un timp, m-am gândit că politica ar putea lua locul tenisului. A ieşit rău. Pe teren câştigi sau pierzi. În politică trebuie să promiţi şi să spui minciuni. Nu, nu e pentru mine politica".

„Sarkozy are dreptate în problema ţiganilor”

Deşi mărturiseşte acum că este ţigan, Ilie Năstase a avut, în toamna anului 2010, o declaraţie dură la adresa etniei rome, în urma căreia a primit o amendă din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
Sarkozy are dreptate în problema ţiganilor! Da, aceasta este părerea mea. Văd că unii politicieni din România şi din alte ţări îi condamnă pe francezi, vorbesc despre drepturile omului şi despre libera circulaţie. Pe mine m-ar deranja să stea cineva cu cortul în faţa casei mele, să mă agaseze prin cerşit, să-mi sperie copiii care se joacă. Francezii nu au nimic cu cei care îşi văd de treabă, dar când vii la Paris să dai în cap, să furi, atunci n-ai la ce te aştepta… Problema ţiganilor din România ar trebui să o rezolvăm noi, românii, nu francezii sau austriecii. Ştiţi ce aş fi făcut eu dacă eram preşedintele României? I-aş fi trimis pe ţigani în Harghita, că oricum acolo sunt foarte mulţi maghiari şi vreo 12 români”, a spus atunci Năstase.
„Ce dracu, aţi înnebunit cu toţii? N-am declarat niciodată că sunt ţigan!”

Contactat telefonic de EVZ, Ilie Năstase a dezminţit informaţiile apărute în cotidianul italian „La Stampa” că ar fi țigan.
Ce dracu, aţi înnebunit cu toţii? Îmi sună telefonul ca la balamuc şi toată lumea mă întreabă dacă sunt ţigan! Chiar nu ştiţi, după 66 de ani, dacă sunt ţigan sau român? Trebuie să spun mereu că sunt român de etnie română? Chiar o să mă interesez de unde pot să-mi scot un certtificat care să-mi ateste etnia şi o să-l public în ziare, ca să vadă toată lumea că sunt român! N-am declarat niciodată că sunt ţigan. Le-am zis italienilor ceva de genul "Da, dom’ne, suntem cu toţii ţigani, că tot ne faceţi voi aşa. Îl faceţi ţigan şi pe Cristi Chivu, îl faceţi şi pe Adi Mutu… Şi voi sunteţi macaronari, aşa vă spune toată lumea". Asta am zis, nu că aş recunoscut că aparţin etniei țigănești. Dă-o încolo de treabă, am 66 de ani, şi dacă eram ţigan, nu se afla asta până acum?", ne-a declarat fostul mare tenismen.
În sportul românesc, doar câteva persoane au recunoscut că sunt țigani: Bănel Nicoliță, Petre Marin și Rică Răducanu. În schimb, familia Lucescu a reacționat dur, atunci când s-a insinuat că fiul Răzvan și tatăl Mircea sunt rromi. Nici lui Ilie Dumitrescu nu i-au căzut bine bănuielile de acest gen.