Fostul secretar general al guvernului s-a luptat cu urmaşul lui Petru Filip pentru primăria celui mai important oraş din judeţul Bihor. Primăria Oradea părea sortită democratului Petru Filip, dar acesta a ales, toamna trecută, o carieră europeană.
Ilie Bolojan şi-a câştigat încrederea orădenilor încă înainte de cariera la Palatul Victoria, de pe vremea când era prefect de Bihor. A pus la punct serviciile publice, a eliminat cozile de la ghişeuri, a redus timpul de eliberare a actelor de identitate şi de înmatriculare a autoturismelor. De asemenea, a început reforma în spitalele bihorene şi din vamă şi a determinat autorităţile publice să respecte principiile transparenţ ei la organizarea licitaţiilor publice.
Bolojan a acceptat să candideze numai după ce a obţinut garanţii că-şi va alcătui singur echipa de consilieri. Mai precis, a vrut ca aceştia să nu răspundă la comenzile politice ale liderilor liberali locali. Acest lucru a determinat însă ruptura dintre PNL şi fraţii Micula, care până acum au reuşit să-şi infiltreze mereu propriii angajaţi în consiliile locale şi în cel judeţean. Odată condiţia fiindu-i acceptată, în echipa de susţinători ai fostului secretar general al guvernului se numără mulţi dintre foştii susţinători ai PDL. De exemplu, este vorba despre analistul financiar Dacian Palladi, cel care a făcut campania PD la alegerile trecute, respectiv managerul Spitalului de Copii din Oradea, Gheorghe Carp.
Moştenirea lui Petru Filip
Mihai Groza (PDL) nu are calităţile lui Petru Filip; în schimb, trebuie să răspundă în faţa alegătorilor de „moştenirea“ lăsată de fostul primar. În timpul mandatului lui Filip, datoria publică a oraşului a ajuns la 14%, în condiţiile în care oraşul nu s-a dezvoltat aproape deloc din punct de vedere financiar. O problemă majoră este aceea că Filip n-a reu- şit să atragă niciun mare investitor, deşi a anunţat sosirea iminentă a coreenilor de la Hanil Electronics (pentru o fabrică de monitoare Samsung LCD, investiţie de 20 de milioane de euro) şi a cehilor de la CTP Invest (pentru cel mai mare parc tehnologic din Transilvania, în valoare de peste 200 de milioane de euro).
Mandatul lui Filip a avut şi părţi bune, care se decontează la Mihai Groza. Acestea sunt realizarea bazinului Olimpic, a Orăşelului Copiilor, asfaltarea a 105 străzi, reabilitarea Corsoului orădean şi altele. Candidatul UDMR Rozália Biró porneşte cu a treia şansă. Se află la al doilea mandat de viceprimar şi nu este exclus să urmeze un al treilea, pentru că va avea o poziţie de negociere importantă.
Doi „dinozauri“ pentru un consiliu judeţean
În cursa pentru Consiliul Judeţean (CJ) Bihor, care are un buget de 2,2 miliarde de lei, s-au înscris cinci candidaţi. Cele mai mari şanse le are Ştefan Seremi (PDL), actualul vicepreşedinte al CJ, şi actualul preşedinte Kiss Alexandru (UDMR).
Ştefan Seremi este cel mai longeviv conducător de CJ, instituţie la vârful căreia se află din anul 1992. În toată această perioadă nu s-a afirmat cu niciun proiect important, dar este foarte bogat şi s-a menţinut în funcţie atât în perioada lui Vasile Blaga, cât şi a lui Petru Filip. Un atu important în ochii conducerii centrale a PDL e faptul că, ajutat de colegul său de partid Gavrilă Ghilea, fost PSD, a reuşit să racoleze numeroşi primari.
Kiss Alexandru, fost depanator TV, a ajuns să fie cel mai bogat om din administraţ ia bihoreană şi unul dintre cei mai influenţi. De-a lungul mandatului său la şefia consiliului judeţean, Kiss a lansat mai multe proiecte, de care nu s-a ales nimic sau au ajuns din proiecte sociale afaceri imobiliare. Un astfel de proiect este aşa-numitul „Cartier Kiss“, construit de controversatul om de afaceri Beniamin Rus pe terenuri care aparţinuseră armatei şi care fuseseră trecute iniţial la administraţia judeţeană.
Are zeci de firme, în toate domeniile, iar una dintre ele vinde lapte la şcolile din judeţ în cadrul programului „Corn şi lapte“.
BIRÓ ROZÁLIA IBOLYA
Vârsta: 43 de ani
Familie: căsătorită, doi copii
Apartenenţă politică: UDMR (din 1991)
Profesie şi studii: economist, Universitatea „Babeş- Bolyai“, Cluj-Napoca
Avere: 10 parcele de teren, acţiuni în valoare de aproximativ 500.000 de lei la mai multe societăţi comerciale, o casă în valoare de 370.000 de lei în Oradea
Puncte tari: experienţa în administraţie
Puncte slabe: afacerile cu actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Kiss Alexandru
ILIE BOLOJAN
Vârsta: 39 de ani
Familie: căsătorit, doi copii
Apartenenţă politică: PNL
Studii: Institutul Politehnic „Traian Vuia“, Facultatea de Mecanică, Timişoara
Avere: spaţii comerciale şi de locuit în Aleşd, în valoare de 100.000 de lei; firmă de comerţ
Puncte tari: a reorganizat serviciile publice din toată ţara, a reformat RA-APPS: i-a evacuat pe unii chiriaşi de lux, a scumpit chiria parlamentarilor
Puncte slabe: relaţiile cu fraţii Micula (bune în trecut, reci în prezent)
MIHAI GROZA
Vârsta: 50 de ani
Familie: căsătorit, doi copii
Apartenenţă politică: PD (din 2001), PDL
Profesie şi studii: inginer, Politehnica din Timişoara 2000 - doctor în ştiinţe inginereşti, Facultatea de Mecanică, Universitatea Politehnica din Timişoara
Avere: un apartament, salariul: 47.000 de lei pe an
Puncte tari: dorinţa de schimbare, directori tineri în echipă
Puncte slabe: multă vreme a fost doar în umbra lui Petru Filip şi nu s-a remarcat