Evenimentul Zilei > International > Igor Dodon, noi CRITICI la adresa UNIRII cu Moldova! „România vrea să ne ABSOARBĂ!”
Igor Dodon, noi CRITICI la adresa UNIRII cu Moldova! „România vrea să ne ABSOARBĂ!”

Igor Dodon, noi CRITICI la adresa UNIRII cu Moldova! „România vrea să ne ABSOARBĂ!”

Preşedintele moldovean Igor Dodon a criticat într-un interviu pentru Russia Today, publicat luni, dorinţa clasei politice din România, dar şi a cetăţenilor celor două ţări, ca acestea să se unească.

Dodon a reiterat ideea că între Republica Moldova şi România nu poate fi decît un parteneriat, nimic mai mult. Majoritatea cetăţenilor noştri sunt pentru păstrarea statalităţii Moldovei. În ceea ce priveşte poziţia României, sunt prietenii şi vecinii noştri, bineînţeles, însă ne îngrijorează. Am spus de multe ori că vrem să fim prieteni cu România, sunt vecinii noştri şi nu avem probleme cu ei, cu excepţia uneia – tentativele lor de a submina statalitatea Moldovei”, a spus Igor Dodon, dezvăluie Digi24.

„Dacă nu unificăm naţiunea, atunci ne vom confrunta cu riscul de a ne pierde statalitatea – avem România chiar lângă, dornică să ne absoarbă oricând”, a avertizat Dodon în interviu acordat cu ocazia vizitei la Moscova.

El a atras atenţia că părerile electoratului din ţara s-au schimbat în ultima perioadă şi că, dacă în urmă cu şapte ani, 70% dintre moldoveni susţineau ideea integrării europene, acum proporţia acestora este de 35%-40%.

Această tendinţă este provocată, pe de o parte, de acuzaţiile de corupţie care vizează partidele proeuropene, iar pe de alta pentru că, în urma Acordului de Asociere cu UE, Chişinăul a pierdut accesul la piaţa rusă, care absorbea 50% din exporturi.

„Oficialii europeni nu ar fi trebui să ignore ce se întâmplă, urmându-şi numai scopurile lor geopolitice (…). Banii (europeni – n.r.) au fost oferiţi din aceleaşi motive geopolitice”, a încheiat preşedintele Republicii Moldova.