Evenimentul Zilei > International > Ieși prea des la o țigară? Iei bani mai puțini! Schimbările pe piața muncii au început!
Ieși prea des la o țigară? Iei bani mai puțini! Schimbările pe piața muncii au început!

Ieși prea des la o țigară? Iei bani mai puțini! Schimbările pe piața muncii au început!

O firmă portugheză cu punct de lucru în Spania face primul pas spre ceea ce poate deveni o schimbare majoră în legislația muncii.

Compania a luat decizia să nu mai plătească timpul pierdut de angajați în pauzele de cafea și țigară! Mai mult, a câștigat și un proces în instanță împotriva sindicatelor care atacaseră această schimbare. Judecătorii au considerat că, dacă angajații voiau pauze plătite pentru fumat și cafea, ar fi trebuit să le negocieze în cadrul contractului colectiv de muncă.

Galp Energia este o societate din Portugalia care activează în domeniul energiei și derulează afaceri și în Spania.

Managerii companiei afirmă că refuzul de a plăti pentru pauzele de țigară ale angajaților nu este altceva decât o supunere în fața legilor spaniole. Concret, modificări recente apărute în legislația spaniolă cer companiilor să înregistreze orice intrare și ieșire a angajaților de la locul de muncă, cu scopul de a crește flexibilitatea la locul de muncă.

În plus, această monitorizare a angajaților ar trebui să pună capăt și orelor suplimentare neplătite, o practică des întâlnită pe piața muncii din Spania; conform datelor oficiale, angajații din Spania au avut în 2019 aproape trei milioane de ore suplimentare neplătite!

Pe de altă parte, scrie ziarulromanesc.es, sindicatele au luat foc fiindcă aceste schimbări îi afectează direct pe cei 10 milioane de fumători existenți în Spania. Iar cu ajutorul înregistrărilor, angajatorii vor putea calcula cât timp efectiv petrec angajații la muncă și mai ales cât timp stau în pauza de cafea și de țigară!

Firma portugheză Galp Energia se plânge că angajații spanioli stau prea mult la cafea și țigară, drept pentru care i-a anunțat că orele pierdute se vor regăsi în pontajul lunar.

Sindicaliștii amenință că vor ajunge la Curtea Supremă cu acest caz și reclamă faptul că Galp Energia încalcă contractul colectiv de muncă prin monitorizarea angajaților pe tot parcusul zilei.