Din totalul de 16.000 de tranzacţii imobiliare înregistrate la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Iaşi în acest an, 70% au fost cu terenuri. „Cele mai multe tranzacţii au fost încheiate între persoanele fizice. Ieşenii nu ţin cont de recesiunile economice din străinătate şi nici nu par interesaţi de evoluţiile economice negative din alte ţări.

În primele trei trimestre ale anului, Serviciul Fond Funciar din cadrul OCPI Iaşi a întocmit şi eliberat 867 de titluri noi de proprietate pentru o suprafaţă de 3.115 hectare, iar de la începutul anului au fost depuse prin registratura OCPI peste 18.600 de solicitări, cele mai multe pentru scoaterea din circuitul agricol“, a precizat Corneliu Mugurel Cazanciuc, director la OCPI Iaşi.

„Merg bine terenurile în suprafaţă mare“

Potrivit consilierilor imobiliari, în a doua jumătate a anului a scăzut însă interesul pentru terenuri în suprafeţe mici. „În această perioadă a anului, în Iaşi merg bine terenurile în suprafaţă mare. Terenurile vor rămâne pe primul loc în ceea ce priveşte investiţia pentru o persoană fizică, chiar dacă nu se mai aşteaptă creşteri de preţuri la acestea. Ieşenii cu o situaţie financiară bună cumpără în situaţii de criză. Terenul achiziţionat rămâne cea mai bună variantă de a păstra nişte bani pe care îi ai“, precizează Ovidiu Stoian, consilier imobiliar la agenţia Fidelia Casa din Iaşi.

Mişcarea este simţită şi de ieşenii de rând, cu terenuri mici spre vânzare. „Nu am cultivat nimic pe el, aş încerca să testez un pic piaţa, să îl pun în vânzare, dar să îl dau abia în primăvară, ca să mă şi apuc de construit o căsuţă în altă parte. Iarna nu prea cumpără lumea terenurile, dar vreau să văd care e preţul lui real, pentru că agenţiile imobiliare tot dau anunţuri cu preţuri de nimic, ca să inducă în eroare oamenii“, a precizat Vasile Alexa, 53 de ani, care are 1.000 de metri pătraţi în comuna Valea Lupului.