În scrisorile oficiale, trimise la data de 10 ianuarie, Han Moraal amintește de de recomandările Comisiei de la Veneția în ce privește procedurile de numire și de revocae a procurorilor. 

Citește AICI scrisoarea adresată premierului Dăncilă  de Asociația Internațională a Procurorilor (IAP).

„IAP este îngrijorată că profesorul Lazăr, care este foarte apreciat de procurorii din toată lumea, şi-a văzut poziția amenințată în acest fel, când, aşa cum președintele Iohannis remarca, face o treabă foarte bună, în special în domeniul luptei anticorupție", se arată în scrisoarea către premierul Dăncilă.

Asociaţia și-a mai exprimat  îngrijorarea că  ultimele modificări legislative  ar putea afecta drepturile procurorilor. IAP  face apel la premier pentru a se aigura că modificările legislative vor respecta independenţa profesională a procurorilor, și că aceştia nu vor suferi consecinţe nefaste doar pentru că îşi fac meseria.

Secretarul general al Asociației Internaționale a Procurorilor, Han Moraal,  a trimis și o scrisoare preşedintelui, în care îi mulţumeşte pentru gestul de a respinge propunerea de revocare a lui Augustin Lazăr. În această scrisoare îl încurajează pe Klaus Iohannis să se asigure că drepturile procurorilor sunt respectate.

În august 2018, Augustin Lazăr a participat la a 23-a conferinţă anuală a Asociaţiei Internaţionale a Procurorilor, în Africa de Sud. Acesta a plecat  în perioada în care ministrul Tudorel Toader efectua evaluarea profesională a procurorului general. Din cauza vizitei în Africa de Sud, Lazăr a pierdut întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia.