Evenimentul Zilei > Politica > IAP cere Guvernului să nu-l demită pe Augustin Lazăr. SCRISOARE
IAP cere Guvernului să nu-l demită pe Augustin Lazăr. SCRISOARE

IAP cere Guvernului să nu-l demită pe Augustin Lazăr. SCRISOARE

Secretarul general al Asociației Internaționale a Procurorilor, Han Moraal, a scris premierului Dăncilă şi președintelui Iohannis două scrisoari oficiale, în care le cere să renunțe la revocarea procurorului general, Augustin Lazăr.

În scrisorile oficiale, trimise la data de 10 ianuarie, Han Moraal amintește de de recomandările Comisiei de la Veneția în ce privește procedurile de numire și de revocae a procurorilor. 

Citește AICI scrisoarea adresată premierului Dăncilă  de Asociația Internațională a Procurorilor (IAP).

„IAP este îngrijorată că profesorul Lazăr, care este foarte apreciat de procurorii din toată lumea, şi-a văzut poziția amenințată în acest fel, când, aşa cum președintele Iohannis remarca, face o treabă foarte bună, în special în domeniul luptei anticorupție", se arată în scrisoarea către premierul Dăncilă.

Asociaţia și-a mai exprimat  îngrijorarea că  ultimele modificări legislative  ar putea afecta drepturile procurorilor. IAP  face apel la premier pentru a se aigura că modificările legislative vor respecta independenţa profesională a procurorilor, și că aceştia nu vor suferi consecinţe nefaste doar pentru că îşi fac meseria.

Secretarul general al Asociației Internaționale a Procurorilor, Han Moraal,  a trimis și o scrisoare preşedintelui, în care îi mulţumeşte pentru gestul de a respinge propunerea de revocare a lui Augustin Lazăr. În această scrisoare îl încurajează pe Klaus Iohannis să se asigure că drepturile procurorilor sunt respectate.

În august 2018, Augustin Lazăr a participat la a 23-a conferinţă anuală a Asociaţiei Internaţionale a Procurorilor, în Africa de Sud. Acesta a plecat  în perioada în care ministrul Tudorel Toader efectua evaluarea profesională a procurorului general. Din cauza vizitei în Africa de Sud, Lazăr a pierdut întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia.