„Acumularea de puteri în mâinile executivului, eliminarea garanţiilor instituţionale şi deteriorarea drepturilor omului au lăsat guvernului Chavez cale liberă să-i intimideze, să-i cenzureze şi să-i urmărească în justiţie pe venezuelenii care îl critică pe preşedinte”, subliniază ONG-ul american, citat de BBC.

Documentul, intitulat „Concentrarea şi abuzul de putere în Venezuela lui Chavez”, actualizează un raport precedent din 2008, în care HRW denunţa o „slăbire a sistemului democratic” în această ţară. De atunci, „situaţia drepturilor omului în Venezuela a devenit şi mai precară”, continuă organizaţia.

Aceasta evocă o serie de cazuri, precum închiderea reţelei Radio Caracas Television (RCTV), anchetele şi amenzile care au vizat postul privat Globovision, detenţia judecătorului Maria Lourdes Afiuni din 2009, pentru eliberarea condiţionată a unui bancher acuzat de corupţie, sau condamnarea la închisoare a unui lider al opoziţiei, Oswaldo Alvarez Paz, pentru denunţarea activităţilor unor traficanţi de narcotice.

„Aceste cazuri au avut un impact (…) şi au trimis un mesaj clar: preşedintele şi susţinătorii săi sunt dispuşi să îi pedepsească pe toţi cei care îi înfruntă sau le împiedică ambiţiile politice”, constată HRW.

De asemenea, documentul subliniază „măsurile drastice” luate de preşedintele Hugo Chavez, care candidează pentru un nou mandat la alegerile din octombrie, măsuri ce vizează „păstrarea unui control politic” asupra judiciarului, precum desemnarea unor judecători care „şi-au exprimat public angajamentul faţă de guvern”.

La putere din 1999, guvernul Chavez respinge în mod regulat rapoartele HRW, acuzând organizaţia de ingerinţă în afacerile interne ale statului.