Evenimentul Zilei > Actualitate > Descinderi la hoţii de icoane | VIDEO
Descinderi la hoţii de icoane | VIDEO

Descinderi la hoţii de icoane | VIDEO

Mai multe percheziţii au avut loc în cinci judeţe. Poliţiştii şi procurorii îi caută pe mai mulţi spărgători de biserici. Hoţii au furat icoane de peste un milion de lei.

Acţiune de amploare a Poliţiei Române, în căutarea unor spărgători de biserici. Peste 90 de oameni ai legii au facut percheziţii în 13 case ale unor indivizi suspectaţi de furtul unor obiecte de cult. Din primele informaţii oferite de purtătorul de cuvânt al instituţiei, comisarul şef Chistian Ciocan, reiese hoţii au furat icoane din opt biserici situate în judeţele Vâlcea, Mureş şi Hunedoara.
La percheziţiile din cele cinci judeţe participă şi "mascaţii". Poliţiştii au dat de urma hoţilor cu ajutorul celor de la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.
Acţiunea a fost iniţiată de poliţişti din cadrul I.P.J. Hunedoara, sub coordonarea ofiţerilor specialişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale şi a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, cu sprijinul D.G.I.P.I..
Au fost efectiuate 13 percheziţii domiciliare în locaţii de pe raza judeţelor SIBIU, BRAŞOV, BACĂU, TIMIŞ şi ALBA, în scopul documentării activităţii infracţionale a unor suspecţi care, în perioada august – septembrie 2011 au sustras şi traficat 112 icoane pe lemn şi sticlă din 8 biserici de lemn situate pe raza judeţelor Hunedoara, Vâlcea şi Mureş. 
Percheziţiile au vizat locuinţele unor suspecţi de furt calificat, complicitate la furt calificat şi tăinuire, dar şi pe cele ale unor colecţionari de artă. 
Acţiunea de azi este o continuate a activităţilor investigative care au condus, în luna noiembrie 2011, la arestarea preventivă a doi suspecţi din comuna sibiană Brateiu, care sunt în prezent judecaţi de Tribunalul Hunedoara pentru complicitate la infracţiunea de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave.
Prejudiciul total se ridică la 1.300.000 lei (o parte dintre icoane sunt susceptibil a face parte din patrimoniul cultural național), din care s-a reuşit recuperarea a aproximativ 50%. 
La acţiune au participat peste 90 de poliţişti din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigaţii Criminale, al I.P.J. Hunedoara şi al inspectoratelor judeţene de poliţie pe raza cărora au avut loc percheziţiile, precum şi luptători ai structurilor de intervenţie rapidă.
În urma percheziţiilor, au fost ridicate din locaţiile vizate mai multe mijloace materiale de probă, precum şi 28 de icoane susceptibil a fi sustrase din cele 8 biserici din lemn din judeţele Hunedoara, Vâlcea şi Mureş, sparte în cursul anului trecut.
De asemenea, au fost reţinuţi pentru 24 de ore doi suspecţi în vârstă de 33 şi respectiv 39 de ani, din localitatea Răşinari, judeţul Sibiu. Cei doi vor fi prezentaţi în cursul zilei de mâine instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunii de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News