Dacă proiectul autoclasificării va fi aprobat anul viitor, proprietarii de hoteluri vor putea să decidă singuri dacă au una, două sau trei stele, în funcţie de criteriile impuse.
Doar spaţiile de cazare de patru şi cinci stele vor primi vizita unor reprezentanţi din cadrul Direcţiei Autorizare şi Post-Privatizare, pentru a emite certificatul. Celelalte vor primi certificatele în baza unor declaraţii pe propria răspundere a proprietarilor, o recomandare din partea unei organizaţii nonguvernamentale din domeniu, plus o fişă cu modul în care sunt îndeplinite criteriile de clasificare impuse de autorităţi.
„Se vor face controale prin sondaj, iar în cazul în care criteriile nu au fost respectate, amenzile pot ajunge la 30-50 de mii de lei“, a declarat Lucia Morariu, secretar de stat în Ministerul Come ţului, Turismului şi Profesiilor Liberale. Unităţile vor fi clasificate după numă rul de camere, spaţiul pentru alimentaţ ie şi serviciile oferite pentru turişti, urmând ca autorităţile să răspundă la solicitarea acestora în termen de 30 de zile.
Autorităţile susţin că această variantă este mai bună decât procedura actuală, care impune ca fiecare unitate să fie vizitată de reprezentantul regional al ministerului. „Este vorba despre o responsabilizare a agentului economic, care va suporta consecinţele în cazul unor neconcordanţe“, a explicat Morariu. Pentru că în Uniunea Europeană nu există un sistem unitar de clasificare a structurilor de cazare, oficialii români poartă, în prezent, discuţii cu Ungaria şi Italia pentru a ajunge la aceleaşi standarde.
SUCCESUL SIBIULUI
Cu 25% mai mulţi străini ca în 2006
Atracţia acestui an a fost Sibiul, Capitala Culturală Europeană, unde numărul de turişti a crescut cu 200% comparativ cu anul 2006, arată estimările Ministerului Turismului. Potrivit autorităţilor, a crescut semnificativ şi numărul de turişti străini: cu 25% mai mulţi ca în 2006. În total, peste 7,6 milioane de turişti români şi străini au vizitat România în primele zece luni ale anului.
Datele nu sunt însă foarte exacte, întrucât criteriile Institutului Naţional de Statistică sunt uşor depăşite. „Este vorba, de exemplu, despre criteriul care înregistrează numărul de sosiri la frontieră, care nu mai este de actualitate, deoarece graniţele din Uniunea Europeană tind să dispară“, a explicat Lucia Morariu.