În calendarul creştin ortodox sunt, sâmbătă 10 octombrie, Sfinţii: Evlampie şi Evlampia, sora lui. Vasian şi Teofil Mărturisitorul. Duminică, 11 octombrie este Sf. Ap. Filip, unul dintre cei 7 diaconi. Teofan Mărturisitorul, Zenaidă şi Filonila.

Ne-am obişnuit, nimic important în "kalendar"! Probabil că acum două-trei mii de ani geto-dacii se ocupau tot cu tulburelul.

În weekend Luna face unele aspecte, dar după cum spunea, glumind sau nu, astrologul Derek Parker, tutorele meu de la Madrasse Omar Khayyam, ei bine Derek spunea „de când au ajuns oamenii pe Lună şi Luna a început să dea rateuri!”. Aşa că probabil o se fie o perioadă de toamnă cu must, tulburel şi ţuică tânără – şi atât!

Pe 11 octombrie 1985 eram undeva prin India, la graniţă, după ce stătusem câteva vreme în valea Hunza, care nu mai trebuie descrisă, şi apoi la Mohenjo Daro, celebra ruina deşertică, capitala misterioasă a unui imperiu pierdut, o Atlantidă asiatică, o cultură, poate o civilizaţie tainică a Indusului, uitată ca multe altele. Ochii mei au văzut minuni!

După ce trecusem ca fulgerul prin Pakistanul de Vest, ne delectam, la graniţă, dar pe teritoriu Indiei, cu un ceai verde veritabil de Ceylon, recoltat de tamili numai de pe mlădiţele tinere şi viguroase din vârful plantei. Când, gazda noastră, proprietarul ceainăriei, ne arătă un ziar de limbă engleză, „The Statemen” bătând cu degetul editorialul: „Larger Than Life”.

Pe 10 octombrie 1985 au încetat din viaţă două personalităţi ale artei, doi actori compleţi, amândoi în vărstă de 70 de ani: Yul Brynner şi Orson Wells. Yul a făcut roluri de neuitat, să ne amintim de „The Magnificent Seven”, „Future World” dar şi musical-ul „The King and I”, în care a jucat de mii de ori.

Orson Wells a fost geniul care a realizat şi jucat capodopera „Citizen Kane” care alături, sau imediat după „The Seventh Seal” este în lista preferinţelor mele cinematografice.

Dar Orson Wells este primul care a arătat puterea mediei, a multimediei. Pe 30 octombrie 1938 Orson Wells a transmis prin CBS, o emisiune radio, o adaptare de Halloween, a „World War”, a invaziei marţienilor, opera merelui tiz britanic H.G. Wells.

Realizată ca o transmisie în direct, un reportaj de la locul faptei, piesa de teatru radiofonic a semănat panică şi teroare pe teritoriul Statelor Unite. Media, multimedia, începea să-şi arate colţii, să arate că poate face agenda publicului, că poate influenţa şi convinge mulţimea…

Media este atotputernică, îţi face agenda şi te scandalizeză, programat şi psihologic, ca în „Portocala mecanică”, în fiecare zi!

De exemplu, în hexagon, în săptămâna care tocmai a trecut presa a făcut o fixaţie pentru două subiecte: „rasa albă” a Nadinei Morano şi contabila Lola, de 33 de ani, care nu vrea copii!

Lola povesteşte, ei bine, nu este numele ei, că de când avea 17 ani i s-a conturat convingerea că nu vrea să aibă copii.

„Să faci un copil, asta este o responsabilitate pentru toată viaţa, nu este pentru mine aşa ceva!” spune Lola. Toată lumea i-a sărit în cap! Bun, aproape toată lumea.

Crescută într-o societate europeană, albă, creştină, în care fetiţele primesc cadouri numai păpuşi şi sunt crescute cu poveşti care se termină că prinţesa „s-a măritat cu prinţul şi a avut mulţi copii” Lola spune că niciodată ai săi, familia, nu au obligat-o să se mărite şi să aibă copii. Nu, acest lucru părea normal, este norma socială. Femeile fac copiii şi bărbaţii se uită la meci şi beau bere! Mai patetic, nu se poate…

Lola a terminat liceul, a făcut o facultate de renume. A ajuns contabilă. Aici a început, pentru ea, infernul. A făcut greşeala să declare, la serviciu, crezul ei, că nu vrea să aibă copii. Ca rezultat, a fost imediat promovată, din ce în ce mai sus, spre duşmănia făţişă a colegelor ei. A ajuns director executiv adjunct. Lola este foarte bine pregătită şi este inteligentă, dar promovarea ei avea alt substrat. Şi eu am fost CEO şi ştiu despre efectul „single women”. O femeie tânără, singură şi fără copii este foarte dedicată muncii ei, transferă asupra serviciului grija şi timpul pe care le-ar fi alocat căminului şi copiilor ei. Mai ales dacă declară că nici nu vrea copii, cariera ei este asigurată! Care comitet de direcţie ar promova o femeie care lipseşte câte doi ani, mereu, ca să-şi crească copii! Numai dacă nu este soţia patronului! Nu vă scandalizaţi, sunt realităţi ale vieţii, m-am confruntat cu ele.

Din fericire, de curând, Lola şi-a găsit perechea, pe Edouard, un broker de succes. După mai multe eşecuri. Relaţia se termina când Lola declara că nu vrea copii. Lola este o „partidă” este tânără, frumoasă, subţirică, blondă cu ochi albaştri şi chiar bogată. Edouard a spus că „nu are intenţia să transmită mai departe nici genele lui, nici patrimoniul, nici istoria familiei”. Toate bune şi frumoase, la auzul veştii, CEO-ul firmei i-a dat un bonus pentru nuntă. Ca să crape colegele invidioase care din „curvă, lesbiană şi aţâţătoare” nu o scoteau pe Lola. Tell me, poate o femeie să fie şi curvă şi lesbiană în acelaşi timp?

Totul conducea către un final ca din poveştile copilăriei Lolei : „s-au căsătorit şi au trăit mulţi ani în pace şi fericire!”

Dar, şi-a băgat coada politicul. Ca din ce în ce mai mulţi francezi, Lola face parte din FN. La o şedinţă, una dintre doamnele din conducerea FN i-a spus Lolei: „Fato, uită-te la tine, eşti imaginea Franţei, eşti Marianne, dacă tu nu faci copii, atunci o să facă (cenzurat) de musulmani!”

Oare o să primească Lola sarcină de partid?

 

BERBEC   Sâmbătă obositoare, dimineaţa, prin aglomerarea lucrurilor de făcut. Duminică, o zi plăcută împreună cu cei dragi, cu planuri şi proiecte de viitor, cu încredere şi speranţă în mai bine. Sâmbătă informaţiile contradictorii creează dileme. Conjunctura astrologică iţi indică sa nu te repezi sa tragi concluzii greşite, să ai suficientă răbdare, pentru ca lucrurile se vor lămuri, ca de la sine. Cu dragostea stai bine  dar poţi sta şi mai bine dacă eviţi reproşurile şi discuţiile în contradictoriu.  Duminică, lucruri aproape fără importanţă, detalii cotidiene iţi vor arăta că eşti un norocos şi un rasfăţat în cursa vieţii. Sigur, dacă nu iei în consideraţie mofturile capricioase ale… unor persoane, ştii tu care! Pe total, însă, aproximativ doua zile bune.

TAUR  Un weekend creativ, ai idei noi, productive şi interesante. Nu te lăuda, păstrează ideile, perfecţionează-le şi pune-le în aplicare, altfel vei fi furat, cum s-a întâmplat şi altă dată! Weekendul te ajută să te înţelegi mai bine cu cei apropiaţi. Cu rudele, de exemplu. O veste te influenţează mult. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. Duminică nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la prieteni.  Nu te repezi imediat ce auzi o intrigă. Uneori, adeseori poate, Taurii ascultă pe primul venit fără să mai verifice.

GEMENI    Ai neşansa să întâlneşti în weekend persoane foarte stupide. Nu te repezi ca taurul, prostia are rostul ei mondial, zâmbeşte şi schimbă vorba, sau dă-te foarte ocupat cu telefonul mobil! Sâmbătă singurul aspect negativ se referă la risc – atenţie la incidente, poate chiar accidente. Duminică, din nou ai de ales între mai multe posibilităţi si ca intotdeauna te pierzi in amănunte, în analize şi reacţionezi superficial.

RAC  Consideri că ai mereu probleme, că eşti singur chiar în mulţime, că nu eşti înţeles. Chiar aşa şi este şi în weekend ai confirmarea. Pentru tine căutarea e mai importantă decît scopul! Sâmbătă o veste bună urmată de o pierdere, sau mai curând rătăceşti un lucru, sau ai impresia că ai uitat ceva.  Atenţie la cumpărături. Limitează cheltuielile la strictul necesar. Duminică poate la un film, nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la prieteni! Duminică seara se poate să ai de luat o decizie. Atenţie, însă, aparenţele trebuie intotdeauna salvate, este regula jocului pe care trebuie să o respecţi daca vrei să fii apreciat mereu de anturajul tău, de familie, prieteni şi rude.

LEU  Treci printr-o perioadă mai delicată, în sensul că eşti mai sensibil la ofense, la jigniri. Nu forţa lucrurile, nu te izola, nu replica cu răutate şi furie. Zâmbeşte, taci, dar ţine minte! In acest weekend probabil că trebuie să faci ceva cumpărături. Veşti de departe, vezi de e-mail-ul, reţeaua de socializare sau mai prozaica cutie de scrisori. Duminică, posibile schimbări în anturaj şi veşti plăcute de departe.  În registrul mediu spre neinteresant. Nimic foarte important nu pare  că se întâmplă în această perioadă, dar păzeşte-ţi „teritoriul”!

FECIOARĂ  În weekend te bucuri de o formă fizică bună, dar pe plan mental eşti vulnerabil. Eşti neliniştit, ai îndoieli şi frustrări. Puţină mişcare! Şi multă vorbărie cu prietenii buni te poate ajuta! Sâmbătă ai ocazia să-ţi îndeplineşti o dorinţă mai veche. Dorinţele tale sunt la fel de legitime ca şi ale celor din jur, ale prietenilor şi familiei. Eşti puţin mai încăpăţânat decăt de obicei, dar asta poate fi şi o dovadă de personalitate. Duminică întâlneşti pe cineva, aproape din întâmplare, o nouă relaţie de dragoste sau reprinderea unei legături mai vechi.

BALANŢĂ  Sâmbătă parcă ai fi inflamabil. Te aprinzi din nimic şi eşti foarte vocal. E una dintre zilele acelea! Duminică, dacă e ziua ta de naştere totul se schimbă şi devine un foc de artificii! Sâmbăta îţi este favorabilă, dar nu trebuie să-ţi supraapreciezi forţele. Stai acasă sau învârteşte-te prin apropiere.  Perioada este, de asemenea, favorabilă pe plan emoţional pentru începerea unor proiecte saurelaţii noi, dar numai după un bilanţ adevărat, mai ales în faţa oglinzii. Duminică este dedicată micilor aranjamente în camera, căminul, apartamentul, peştera, casa, vila, palatul tău. Unde locuieşti. Puţină curăţenie şi puţină ordine… atât, restul – odihnă şi relaxare!

SCORPION  Azi simţi nevoia să te exprimi liber, fără să ţii cont de convenienţe şi limitări. Fii precaut, gura face, capul trage! Evită locurile reci şi umede sau foarte aglomerate, eşti sensibil!  Sâmbătă, probabil una sau câteva surprize plăcute. Sufletul tău bun te împinge azi spre facerea de bine şi ajutorarea prietenilor. Este şi aşa bine, dar fii generos cu cine merită. Ei, uneori eşti zgârcit şi zgârie-brânză aşa că nu te sfătuiesc eu ce să faci!  Duminică, norocul iti este prietenul cel mai bun, care te ajuta să treci peste obstacole si dificultaţi fara sa faci prea mult efort. Dar atenţie la ce-ti doreşti!

SĂGETĂTOR  Grijile faţă de familie, părinţi, copii, partener, îţi acoperă tot weekendul. Evident că exagerezi şi ei ştiu să se ocupe foarte bine de interesele lor, nu te mai îngrijora degeaba! Sâmbătă, armonia si echilibrul Cosmosului te ajuta sa-ti intelegi mai exact propria personalitate, limitele, calitaţile şi drumul pe care sa-l urmezi. Duminică – lasă totul în trecut, nu-ţi mai bate capul astăzi degeaba – rezolvarea nu stă în puterea ta. Te întrebi degeaba ce să faci! Distrează-te sau odihneşte-te, nu te mai tortura cu gânduri fixe şi păguboase.

CAPRICORN   Dă curs impulsului sufletului.  În weekend, de exemplu, este mai important să stai cu un prieten şi să vorbiţi vrute şi nevrute, decât să te uiţi, pierzând timpul, la tv. Fără supărare! Sâmbătă nu te împărţi în mai multe direcţii odată. Stabileşte o ordine de priorităţi şi respect-o! Duminică ideile tale sunt constructive şi chiar au un sâmbure de entuziasm şi optimism. Nu pleca urechea la scenariile catastrofice şi la pesimiştii de serviciu!

VĂRSĂTOR   Ai o bănuială, mai mult o presimţire. Lasă fenomenele paranormale şi ocupă-te de problemele tale de weekend. Ce o să fie, o să vezi tu! Până atunci nu ai ce să-ţi reproşezi, sau să regreţi! Sâmbătă îţi stăpâneşti bine pornirile şi emoţiile. O veste sau o întâlnire îţi aduce aminte de un episod nu prea plăcut din trecut. Amintirile dor, uneori, dar constaţi că nu aşa de tare şi reflectezi că şi emoţiile se cicatrizează. Duminică eşti foarte generos. Eşti mulţumit de bucuria pe care o faci celor din jur, nu ai nevoie de prea mult ca să te simţi bine.

PEŞTI   Eşti în plin avânt,  nimic nefavorabil în perspectivă, ceea ce îţi amplifică optimismul şi dorinţa de viaţă bună. Poţi să clarifici unele lucrurile în ceea ce priveşte interesele tale. Nimic foarte rău în acest weekend! În această perioadă, mai ale sâmbătă, trebuie să dai dovadă de o oarecare hotărîre în ceea ce spui şi mai ales în ceea ce faci.  Duminică, stelele te favorizeaza in achizitionarea unor obiecte de imbrăcaminte de sezon pe care o să le porţi cu placere, pentru ca iţi stau bine. Neapărat să fie din lână de calitate, evită porcăriile din plastic. Şi pielea este acceptabilă, dar atenţie să nu fie tot plastic cu miros artificial de piele!