În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Timotei, Alexandru şi Antonia.

În „kalendar” nimic de ţinut, nicio sărbătoare. Dar calendarul cel vechi, iulian, spunea că astăzi este solstiţiul de vară cu toate serbările vechi de când se ştie omul, om. Între timp solstiţiul de vară „s-a mutat”, de fapt a rămas, săracul, acolo unde l-a făcut Bunul Dumnezeu, noi oamenii, am greşit în măsurarea timpului!

Scriam, acum un an de zile, tot într-o zi de 10 iunie:

„Consider că Vizanty, comandorul aviator Dan Valentin Vizanty este un model, o valoare naţională.

Cred că omul este mai important decât războiul, decât faptele de arme. Şi Dan Vizanty, prin toată viaţa lui, ne pune în faţă o oglindă. Aveţi curajul să vă uitaţi?

Haideţi să-l descoperim! Treptat… Poate mai ştiţi şi alţi români ca să ne fie lumină în timpurile acestea de furtună şi întuneric? Să facem o convenţie, să declarăm „Anul Dan Vizanty” până la 10 iunie 2015! Să vorbim româneşte, despre români, cu plăcere şi admiraţie. Despre toţi cei pe care îi admiraţi şi sunt, sau pot fi, focurile veşnice ale naţiei.”

Urmare efortului permanent al demnei urmaşe a comandorului erou Dan Vizanty, domna Ana Maria Vizanty, s-au făcut unele acţiuni. O placă comemorativă din Popeşti Leordeni, unde a fost aerodromul aşilor noştri, este martoră.

Pentru mine, personal, a fost anul unor revelaţii. Am aflat ce a făcut tatăl meu în al Doilea război mondial. A împuşcat tancuri bolşevice! După modelul baronului Richthofen, distrugea tehnica militară şi evita pe cât putea să tragă în militarii inamici. Acesta era codul onoarei militare în regimentul „Otto” din Prima Armată Luftwaffe, unde a fost detaşat tatăl meu ca să poată zbura pe avionul lui preferat, Focke Wulfe 190 Wurger. Acest avion nu era în dotarea Aviaţiei Regale.

Urmaşii unor militari, aviatori şi mecanici de aviaţie, colegi cu tata au avut amabilitatea să-mi trimită o corespondenţă emoţionantă şi de care sunt mândru. Încă un motiv de mândrie personală pentru perioada vara 1941, când a terminat şcoala de aviaţie de la Cotroceni, unde l-a avut ca instructor de zbor pe Mon Cher, Dan Vizanty, până la 23 august 1944, trei ani de zile, când tata a luptat pe frontul de Est, contra bolşevicilor. Nu a vrut să „întoarcă armele” este o altă poveste, de familie.

Mi-au scris pe subiectul Dan Vizanty câţiva tineri inimoşi şi câţiva urmaşi ai martorilor oculari. Niciun politician, niciun funcţionar de stat. Nimeni de la Primăria Capitalei, capitală apărată de Dan Vizanty şi ai lui viteji din Grupul de vânătoare Paris, uneori cu preţul vieţii. Încă mai cer public ca o stradă din capitală să poarte numele comandorului aviator Dan Valentin Vizanty. După cum cer în continuare ca un bulevard sau o piaţă să poarte numele marchizului La Fayette. Sau nu vă place declaraţia drepturilor oamului şi a cetăţenilor, apoi Constituţia Statelor Unite?

Dacă era vreo afacere cu lemn, sau energie, mă sunau toţi politicienii, să pună şi ei botul, să înşface ceva. Dar în ruptul capului nu se vor alătura niciodată unei cauze drepte, naţionale, respectabile. Nu este în firea lor!

Totuşi am şi unele speranţe, un arc peste timp dela eroii noştri. Româncele aduc ţării succese. Se pare că prenumele de Simona este o denumire a victoriei. După isprăvile sportive ale Simonei Halep, iată o victorie mult mai importantă, de mare prestigiu politic, ale unei alte Simone.

Doamna Simona-Mirela Miculescu a fost numită ca Reprezentant al Secretarului general ONU şi Director al Biroului ONU din Belgrad. Într-o perioadă grea, dificilă, cu războiul la uşă.

Să-i urăm succes în cea mai importantă poziţie ocupată de o româncă în diplomaţia globală!

 

BERBEC  Veştile pe care le primeşti prin mobil, din presa, sau reţele par importante. Aspectele îţi indică să nu te repezi să tragi concluzii, să ai răbdare, pentru ca lucrurile se fie folositoare.

Fii obiectiv, prudent şi o să fie totul bine. Din nou ai ceva de rezolvat pentru familie, dar numai în cursul prînzului. Armonia trebuie să facă parte din viaţa ta, aşa au hotarât stelele pentru tine. Nu te mai indigna când afli amanunte picante despre unele relaţii sociale, despre „vedete”, sau despre unii prieteni care sunt serviabili atita timp cit  pot profita de bunavointa ta. Ai şansa să-ţi clarifici un pic dorinţele şi aspiraţiile, să te detaşezi de cotidian. Puţină solitudine, singurătate bine temperată – nu-ţi strică şi îţi întăreşte capacitatea de dialog.

 

TAUR   Îţi este greu, astăzi ai unele dificultăţi, obstacole de trecut. Foloseşte realismul caracteristic zodiei ca să vezi care îţi sunt şansele, să ceri ajutor calificat, dacă este nevoie.

Probabil ca te vei lumina mai pe seară şi îţi vei spune că noaptea este un sfetnic bun. Pentru că ceva nostalgii şi regrete tardive îţi încearcă cugetul. Trebuie să-ţi rezervi mai mult timp pentru familie. Implică-te mai mult în rezolvarea problemelor domestice lăsând la o parte încăpăţânarea şi agresivitatea. Nu este Corida în fiecare zi! Poţi avea recompense consistente.

 

GEMENI  Potenţialul tău de acţiune e concentrat pe îmbunătăţirea calităţii vieţii tale. Poate e ziua ta, oricum, azi ai prilejuri de satisfacţie şi mulţumire. Prietenii te sprijină, viaţa e frumoasă!

Nu te grăbi nejustificat, nu este genul tău şi nici nu dai rezultate mai bune procesând astfel. Până la urmă iei o hotărâre, dar vei constata că nu ai luat în considerare toate datele problemei, că ţi-ai făcut „stereotipuri de comportament”, că întotdeauna stai în defensivă. Totuşi, astăzi te simţi din ce in ce mai in formă, cu mai multă energie şi dinamism, şi aceasta chiar dacă vremea este capricioasa şi presiunea atmosferică variază.

 

 

 

RAC   Ai un obstacol, un examen, ceva în faţa ta. Nu forţa când nu trebuie, dimineaţa încearcă să nu provoci probleme. Ai, însă, o teribilă poftă să te faci util şi să primeşti mulţumiri!

Dupa câteva zile echilibrate, care zile au trecut repede fără amintiri memorabile, stelele iţi surâd din nou. Astăzi ai relativ noroc şi în dragoste şi in afaceri, dar afaceri care privesc comunicarea, in general! Cu zodia în continuare relativ neaspectată trebuie sa eviti confruntările tăioase, mai ales cele legate de activitaţile profesionale sau de meseria ta. În general eşti un bun profesionist, dar uneori superficialitatea te îndeamnă să laşi lucrurile neterminate.

 

LEU  Azi mulţumirea te cuprinde pentru că vezi că încep să se confirme unele dintre dorinţele tale. Eşti pe drumul cel bun. Încerci să înlături din calea ta obstacole, în special propriile iluzii!

Energia ta vitală este în creştere, iar tot ceea ce te deranjează este că toţi în jurul tău par crispaţi şi ocupaţi. Spiritul tau de joaca, ludic suferă. Când ai şi tu chef de vorbă şi de joacă… ca o pisică mare…  Atmosfera încrancenată din jurul tau te fac să te gandesti la insule cu palmieri. Atenţie insa, chiar şi acolo sunt rechini şi crocodili! Poziţiile planetelor şi a indicatorilor astrologici iti indică o vreme bună pentru rezolvarea cu succes a problemelor lăsate, întarziate, abandonate chiar. 

 

FECIOARĂ  Intuiţia ta a fost bună, azi încrederea ta nu este înşelată. Ai mizat bine şi ţi-ai evaluat corect propriile forţe. Proiectele tale par prea îndrăzneţe, dar fii convingător şi poţi reuşi!

Pleiadele şi Algol bine aspectate arată că toate problemele pe care le-ai avut in relaţiile de dragoste sunt de domeniul trecutului. Este timpul împăcării, al bucuriei şi al relaţiilor armonioase. Oficial, îţi este bine! Pune lucrurile în ordine, atât bunurile cât şi sentimentele. Atenţie la detalii, nu că le-ai neglija, nuuuu, eşti un maestru al miniaturilor – dar nu pierde poza, genaralul, totalul, întregul din vedere. Urmează-ţi scopul, nu te lăsa tentat de mijloace!

 

BALANŢĂ   Nu îţi mai face griji degeaba! Eşti persoana din centru în anturaj, la tine vin să se confeseze. Venus, protectoarea ta îţi dă astăzi darul de a armoniza lucrurile, de a face viaţa plăcută!

Numară in gind pana la zece si zambeşte din nou! Poziţiile planetelor şi a indicatorilor astrologici iti indică o vreme bună pentru rezolvarea cu succes a problemelor de familie şi/sau financiare, dar tot ale familiei.  O situaţie personală, mai veche, îşi găseşte rezolvarea, de asemenea, dar trebuie să dai dovadă de discreţie şi să ai răbdare, multă răbdare.

 

SCORPION   Începi să vezi, începând de azi, o cale posibilă de urmat ca să-ţi realizezi interesele. Aşa poţi să te foloseşti de avantajele tale. Nu-ţi depăşi puterile, evită instalarea oboselii cronice!

Nu brusca lucrurile, mai ales in amor, sau dacă este vorba despre o promisiune. Poate ultima proba de trecut este cea de rabdare !  Nu neglija problemele care ţin de sănătate, chiar daca este vorba de o banală răceală. In general evita să te simţi copleşit de rau, fie că este vorba de o ameninţare materială cum este criza, fie că este o mică cheltuială care s-a dovedit că este mare.

 

SĂGETĂTOR  Anturajul îţi apare sub o lumină nouă. Te surprind unele amănunte, dar îţi reproşezi că nu ai realizat situaţia mai demult. Totul este acceptabil atâta vreme cât nu te deranjează pe tine!

Evita cu calm şi seninătate să dai replica unor provocări evidente, pentru că discuţia să nu degenereze într-o cearta nejustificatata. Daca ai greşit cu ceva cere-ţi poetic şi cu eleganţă scuze şi vezi daca poti indrepta lucrurile. Dacă nu, dacă nu recunoşti greşeala, chiar dacă ai merge pe apă, nu ai fi mai bun decât o pată de ulei!

 

CAPRICORN   Trebuie să rămâi conservator şi credincios valorilor şi opiniilor tale. Nu este greu, aşa sunt Capricornii, dar răul cel nou poate să îmbrace multe forme seducătoare şi convingătoare!

Conjunctura planetelor îţi este relativ favorabila, mai ales in domeniul sănătăţii. Totuşi, un regim alimentar echilibrat şi multă odihnă este ceea ce iţi trebuie. O periodă favorabilă mai ales pentru nativele zodiei. Un film bun, o discuţie cu prietenii la un suc, o cină plăcută cu toată familia – ceva de genul acesta, care să-ţi încălzească inima şi să justifice aspectele favorabile astrologice!

 

 

VĂRSĂTOR    Un termen care pune capăt unei probleme care te obseda. Obsesia nu este constructivă. Azi nu-ţi mai face griji, calmează-te şi aşa poţi să faci o analiză corectă: sau la bal, sau la spital!

Aspecte favorabile par că te avantajează mai ales în planul mental, al proiectelor, şi prin urmare logică, pe plan social.  Trebuie neapărat să analizezi evenimentele din ultimul timp, să tragi concluziile care se impun şi sa iei imediat măsurile necesare. Ziua nu este cea mai bună din tot anul, dar de departe nici cea mai proastă, asa încat o să te strecori prin acesta vară dură, medievală şi incertă, spre seară, care trebuie neapărat să-ţi îmbunătăţească bilanţul zilnic.

 

PEŞTI  Astăzi eşti emotiv şi dai dovadă de timiditate în faţa unei persoane foarte puternice. Încercă să rămâi obiectiv şi să judeci corect situaţia, poate şeful sau soţul (nevasta) au dreptate!

Conjunctura astrologică pare nefavorabilă, dar tu nu trebuie să te şifonezi pentru atâta lucru! Ai întotdeaun de partea ta Liberul Arbitru, decizia proprie, şi un sfătuitor bun. Sfatul meu este să fii mai atent decât de obicei la tot ceea ce înseamnă parteneriat, fie că este vorba de afaceri, fie de dragoste, sau de amândouă. O informaţie te luminează la propriu şi la figurat. Nu te grăbi, însă, ca să tragi concluzii!