Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. „Anul aviatorului Dan Vizanty” continuă

Autor: | | 0 Comentarii | 2653 Vizualizari

Pe 19 martie s-au născut: David Livingstone, Wyatt Earp, Bruce Willis, Ursula Andress, Maria Vetsera, Dinu Lipatti, Eugenia Moldoveanu, Dan Barbillian.

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Hrisant, Daria, Ilaria şi Marian diaconul.

Nimic în „kalendar”, în vechime lumea se pregătea pentru marea sărbătoare a echinocţiului de primăvară!

„Evenimentul Zilei” din 19 martie 721 î.Hr. – Ptolemeu relateză că în acestă zi a avut loc o eclipsă totală de Soare, prevăzută de preoţii babilonieni cu doi ani mai înainte. Prezicerea spunea de invazia oamenilor, sau invazia apelor. Avertizat de preziceri, regele Merodach-Baladan a luat măsurile necesare şi a evitat inundaţiile catastrofale ale Tigrului şi Eufratului. Dar a îndesit şi a mărit numărul garnizoanele din Nord, ceea ce i-a descurajat şi pe duşmani să atace! Sfaturile bune duc la rezultate bune!

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi, dacă vă mai amintiţi, cam acum un an de zile am descoperit jurnalul tatălui meu, aviator pe avionul de asalt „Panzerjäger” Focke-Wulf 190, în al Doilea război mondial. Nota că pe 11 iunie 1944 a cerut prima învoire personală din tot războiul şi cu un „Kübelwagen” s-a deplasat la aerodromul Popeşti-Leordeni ca să-l felicite, după tipicul aşilor, pe instructorul său de zbor, căpitanul în aviaţia regală Dan Valentin Vizanty. I-a adus, după cum cerea ritualul, o sticlă de şampanie de cinci litri, franţuzeacă. Se pare că a fost însoţit de perechea sa, un german pe nume Armin, aviatorii zburau în perechi şi se apărau reciproc.

Focke-Wulf 190, un avion splendid, poate cel mai bun din timpul său la altitudini mici, nu era în dotarea aviaţiei regale româneşti. Tata, locotenetul Ştefănescu Stan Liviu nu a fost un ofiţer de carieră. S-a înscris la şcoala de aviatori de vânătoare de la Cotroceni la sfârşitul anului 1940, după asasinarea mentorului şi profesorului lui, Nicolae Iorga. A părăsit Universitatea, pentru că „mirosea a praf de puşcă”, războiul începuse la 1 septembrie 1939. Acolo l-a avut instructor de zbor pe „mon cher” Dan Vizanty.

Să nu credeţi că familia l-a blamat şi că bunica a plâns. Nu, dimpotrivă! Au dat o masă, o petrecere. Fratele mai mare al lui tata, Ştefănescu Costin-Victor era medic militar, maior, colonel plin din prima zi de război. Cel mai bun chirurg de front. Prin anii 50’ când mă plimbam de mână cu unchiul Costin prin centrul oraşului, nu de puţine ori în faţa noastră încremeneau, salutând, bărbaţi cu o atitudine cazonă, supravieţuitorii măcelului mondial, veteranii. Cei carora unchiul le salvase viaţa! Când îl întrebam pe unchiul de ce a primit gradul de colonel, îmi răspundea râzând: „ca să pot să ordon generalilor!”. Da, nu glumea. Un medic militar putea să ordone unui grad superior!

Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi tata, după război, şi-a reluat studiile de istorie. Prin grija lui ştiu istoria familiei mele, de la marele serdar, adică căpitanul, Costică Ştefănescu. Mergând pe arborele familiei am constat că întotdeauna în familia mea ascendentă erau trei băieţi şi o fată sau două. Tata a mai avut doi fraţi. Socoteala era simplă: doi băieţi făceu carieră militară, cel de al treilea rămânea cu familia să aibă grijă de proprietăţi. Patrie, proprietate nu era mofturi pentru bunicii şi stră-bunicii mei. Îmbrăcau haina militară ca să apere cu arma în mână patria şi proprietatea. Iată acolo, în geanologie, pe străbunicul Luca, locotenentul de roşiori, căzut cu onoare la asediul Griviţei. Avea doar 29 de ani. Apoi Vicenţiu şi Ion, căzuţi la datorie în Marele Război.

În al Doile Război mondial se gseau pe front, concomitent, trei bărbaţi din familia mea: bunicul, subofiţer de intendenţă, tata, aviator şi unchiul, chirurg. Au avut mare noroc, au supravieţuit toţi, bunicul s-a întors, cum a putut, uneori pe jos, de la cotul Donului.

Acum din nou, se aud, încă departe, bubuitul tunurilor. Sunt prea multe focare, prea multe conflicte, prea multă violenţă şi nebunie în lume. Şi ne-au promis o mie de ani pace!

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi, „Anul aviatorului Dan Vizanty” continuă. Ce bine să ai date, ce bine să poţi să povesteşti lucrurile aşa cum le ştii. O invidiez pe doamna Ana Maria Vizanty, ştie mai tot despre celebrul ei tată, un mare model de urmat, astăzi, în prezent. Şi ne face şi pe noi părtaşi. O puteţi asculta, de ziua echinocţiului de primăvară, pe 20 martie, la ora 17:00 la Biblioteca Judeţeană „Nicolae Iorga” din Ploieşti. Să ne amintim că grupul de vânătoare „Paris” condus de „mon cher” Dan Vizanty apăra Bucureştii şi Ploieştii. Mulţi locuitori din Ploieşti îşi datorează exitenţa încăpăţânării aviatorului de vânătoare, căpitanul din aviaţia regală, Dan Vizanty, încăpăţânare care a spus, de multe ori, unor forţe mult superioare: „pe aici, nu se trece!”

Vă invit la Ploieşti, pe 20 martie, la ora 17:00 la Biblioteca „Nicolae Iorga”!

BERBEC Eşti un pic cam distrat, un pic cam nehotărât şi nu ştii dacă să mergi pe mâna cuiva din familie pentru o decizie importantă. Şi stelele cred că trebuie să te mai gândeşti, să nu te grăbeşti!

Poţi evita, cu siguranţă, o situaţie neplăcută, prin amânarea unor întâlniri sau prin reprogramarea unor evenimente. În a doua parte a intervalului trebuie să dai dovadă de prudenţă şi chiar suspiciune în analiza unor veşti şi informaţii. Soarele, în mod convenţional, este la limita zodiei tale şi acest lucru se poate ilustra astăzi printr-o creştere a energiei, a capacităţii de activitate, dar şi printr-o nelinişte şi foială permanentă. Parcă, astăzi, mai ales pe seară nu-ţi găseşti locul. Zâmbeşte şi o să fie bine!

TAUR Încearcă să te destinzi, să te relaxezi. Toată ziua munceşti ca un robot, fără scop şi speranţă. Pentru bani? Banii nu sunt un scop, ci un mijloc! Defineşte-ţi interesele, clar şi simplu!

Apar noi actori în joc. Saturn, maximus maleficus, aspecteaza disonant, de ceva timp, ceea ce nu are darul sa faca lucrurile mai simple sau mai usoare. Nu refuza nimic, dar nici nu face „mişcari” - păstrează zâmbetul pe buze! Ocoleşte orice discuţie cu cei din jurul tău, cu cei apropiaţi, despre posesiuni comune. Fii extrem de scurt in discuţiile cu colegii, la serviciu. O singura fraza, clară, este de ajuns!

GEMENI Gândeşte-te de mai multe ori înainte să acţionezi. Cei din jur te întărâtă, dar eşti o marionetă de cârpă, sau un Geamăn adevărat? Fii şiret şi iscusit, vulpea din fabule este din zodia ta!

Poate fi chiar o perioadă plicticoasă şi capricioasa de primăvară timpurie, dacă vei amâna tot ce pare complicat şi neconfortabil pentru mai târziu, poate pentru sfârşitul săptămânii, poate pentru săptămâna viitoare... Emoţiile tale sunt pastelate iar pozitia relativă dintre Venus şi alte planete arată, mai ales în a doua parte a intervalului, un interes crescut pentru relaţii romantice. În prima parte a zilei, dimineaţa, ai o mică complicaţie de ordin financiar: o factură sau ceva de plătit, cu care nu eşti de acord, sau altceva de genul acesta. Stelele te sfătuiesc să amâni orice complicaţie fără să dai un răspuns negativ!

RAC Cauţi în toate direcţiile, te concentrezi cât poţi, dar soluţia problemelor cu care te confrunţi este încă departe. Insistă, schimbă metoda, pentru că pierzi când renunţi să mai încerci!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate