Horoscopul lui Dom' Profesor. Alexie, omul lui Dumnezeu, Stonehenge şi Nat King Cole
Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Alexie, omul lui Dumnezeu, Stonehenge şi Nat King Cole

Autor: | | 0 Comentarii | 3004 Vizualizari

Pe 17 martie s-au născut: Nat King Cole, Bobby Jones, Kurt Russell, Patrick Duffy, Dan Nuţu, Alecu Popovici, Alecu Russo, Mihai Ungheanu, Urmuz.

În calendarul creştin ortodox este † Sf. Cuv. Alexie, omul lui Dumnezeu. Zi însemnată, cu o cruce, în calendar! Şi mai sunt şi Sf. Marin şi Teostirict imnograful. O să vă întrebaţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi ce este un „imnograf”. Un poet, un scriitor de imnuri bisericeşti, bizantine, gregoriene, copte. Cuvântul era folosit ca desemnarea unei meserii în primul mileniu creştin, apoi a devenit un fel de titlu.

În sfârşit, pe 17 martie, o sărbătoare importantă în „kalendarul” vechi al poporului român.

Este Ziua Şarpelui, zi totemică a unuia dintre triburile vechi care au stat la baza formării populaţiilor, apoi a poporului, pe teritoriul de astăzi al României.

Legenda spune că lupul, vulturul, zimbrul, capra neagră şi şarpele sunt „primii strămoşi” ai triburilor neoliticului, de aici, de pe la noi, care mult mai târziu, pe scara istoriei, aveau să furnizeze însemnele heraldice respective.

Lupul, în special, a fost totemul celor două popoare antice care au contribuit esenţial la formarea poporului român şi a limbii române: dacii şi romanii. Se pare că puternica uniunea de triburi care avea ca totem şarpele stăpânea un teritoriu ce cuprindea Dobrogea actuală, de la marea cea mare, malul stâng al Dunării până la pădurea cea mare şi toată partea de Nord-Est a Bulgariei actuale. Încet-încet triburile care aveau ca totem lupul s-au impus, au prevalat. Totuşi, marele exilat de la Pontul Euxin, poetul Publius Ovidius Naso, pomeneşte de „marile mistere ale şarpelui”.

Evident, fiind între marele fluviu şi mare, triburile şarpelui aveau mulţi pescari iscusiţi. Ziua de 17 martie este ţinută cu strşnicie de pescari ca să aibă noroc la prins peşti. Sunt ritualuri complicate, care astăzi probabil că s-au uitat. Poate ţin minte vorba că dacă pescarii dorm mult de ziua Şarpelui, vor avea noroc la pescuit. Aşa ceva nu se uită!

Se scot stupii la aer liber!

Era şi este interzis să se spună şarpelui pe nume, sau cea mai mică aluzie la formă, sau la „şerpuit”. De aceea sărbătoarea ni s-a transmis cu numele elenizat de „Alexii” – protectorul, apărătorul, aluzie la „primul strămoş”, la cel care apăra tribul, totemul. Să ne amintim de puternicele şi bogatele colonii greceşti de la Marea Neagră care aveau strânse şi cordiale legături cu localnicii.

Tradiţia spune că în această zi ies gângăniile, tîrâtoarele din pământ, zeii telurici sparg cele şapte peceţi care s-au întocmit în toamnă pecetluind goangele în pământ şi începe un nou ciclu al vieţii. Sunt sărbătorile primăverii, ale echinocţiului de primăvară care cade peste câteva zile. Suntem în plin Mister Eleusis!

Există o frumoasă, o foarte frumoasă descriere a vieţii Cuviosului Alexie, omul cald al lui Dumnezeu, în Proloagele de la Malovăţ. Căutaţi, citiţi şi luaţi aminte!

Căutând şi citind, aflu din „The Guardian” că Stonehenge a fost clădit din blocuri de piatră imense, aduse pe calea aerului tocmai din Irlanda, prin magie, de către Merlin. Aşa spune Geoffrey of Monmouth prin secolul al XII-lea. Nimic de obiectat, dar Dalya Alberge, autoarea articolului spune că istoricii au datat ansamblul de la Staonehenge ca fiind cam de acum trei mii de ani. Ei, ştiu de la tatăl meu, istoricul şi muzeograful, cât de precise sunt astfel de datări! Simple ipoteze de lucru!

Mai intervine şi un critic de artă, fără nicio pregătire în arheologie sau istoria veche, pe nume Julian Spalding, care spune că Stonehenge era, de fapt, o platformă înaltă de lemn pe care se suiau adoratorii ca să admire zeii din cer. OK, no comments!

Şi? Ei, şi? Profesorii şi cercetătorii au sărit cu gura pe el. Dar, nu trebuia!

Săracul Julian Spalding doar dorea să facă puţin scandal, să atragă atenţia asupra cărţii publicate de el lunea aceasta: „Realisation: From Seeing to Understanding – The Origins of Art”. Ştiţi ce greu se vând astăzi cărţile, mai ales cele de critică de artă?

Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, l-am citit ieri pe Einstein, "Comment je vois le Monde", de la Flammarion, o culegere de texte ale prelegerilor publice sau intervenţiilor scrise în jurnale sau la simpozioanele ştiinţifice. Autentice 100%. Undeva, bunul evreu spune că a fost scandalizat, indignat, îndurerat de ceea ce se petrecea în lume. "Apoi, m-am uitat la Lume cu mult umor!"

Cred că asta este calea de aur de urmat, v-o recomand cu căldură, încerc şi eu să mă ţin pe această cale...

"Ridendo castigat mores" - nimic mai adevărat în aceste vremuri, nimic mai adevărat decât faptul că mâine este, în definitiv, o altă zi!

Dar nu mă supăr, dragi lupi, padawani şi hobbiţi şi de ziua neuitatului Alexie, omul Domnului, să ne amintim de alt neuitat, Nat King Cole, pe care îl pomenim astăzi:

BERBEC Astăzi, o dispoziţie deosebită, paradoxală, te face să visezi când la repaosul Luceafărului şi la perioade de meditaţie, când, se pare că ai nevoie imediată de acţiune şi de mişcare fizică!

Azi eşti cât poţi tu de interesant, vesel şi inteligent - convinge-i de aceasta şi pe cei din jur. Eşti făcut din pulbere de stele. Străluceşte şi adu optimism şi bine în jurul tău. Nimic nu se compară cu un zâmbet. Binele aduce bine, răul aduce mai mult rău. Nu te enerva, nu riposta, nu fi agresiv, lumea este aşa cum este şi nu poţi să o schimbi. Dar poţi să încerci! După o dimineaţă densă şi evident obositoare, stelele îţi recomandă să te relaxezi, să faci puţin sport, poate sală, poate sauna. Trebuie să ai grijă de corpul tău!

TAUR Ai certitudinea, încredinţarea, că ai dreptate. Azi trebuie să comunici cu cei din jur şi să-i faci părtaşi la convingerile tale, care pot fi acceptate numai dacă nu sunt interese contrare.

Taurinele cele frumoase sunt ceva mai dezavantajate pentru că circa două milioane de barbaţi tineri sunt plecaţi din ţară la dracu’ cu carţi, să facă bani – şi asta se simte pe piaţa amorului. Sănătatea este bună, atenţie la durerile de cap şi la pierderea de energie. Simţi nevoia de solitudine, de atingere a divinului şi doreşti să treci pragul templului, fie că se numeşte biserică, sinagogă sau moschee. Banii sunt bine aspectati, totuşi atenţie la cheltuielile un pic exagerate. Să ştii că lumea continuă şi după mâine, şi mâine ai nevoie din nou de bani, cu sau fără criză.

GEMENI Vremea capricioasă te influenţează. Haide, nu fi leneş, ocupă-te mai mult de tine, sigur, după program. Tratamente de întreţinere, masaje, sauna, sală, coafor. Îndrăzneşte, nu costă o avere!

Evita nerăbdarea şi graba, mai ales la orele serii. Totul se rezolvă cu bine, din fericire, statistic vorbind. O veste sau o întâlnire iti face mare plăcere. Proiectele începute astăzi, pot aduce rezultate excelente. Nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce ai de gând să faci. Aspectele favorabile din casa a a doua, a banilor şi a proprietăţilor, trebuie puse în valoare, dar fără să-ţi asumi obligaţii pe termen lung. Ultima parte a zilei nu este foarte prielnică, dar cu moderaţie, mai ales la cheltuieli şi prudenţă faţă de anturajul apropiat, vei putea evita neplăcerile.

RAC Vezi lucrurile de o manieră pozitivă şi cei din jurul tău apreciază acest lucru. Ai unele idei mai îndrăzneţe, pe care chiar vrei să le pui astăzi în practică. Ai noroc, stelele te ajută!

Singurul aspect negativ din capricioasa lună martie se referă la risc – atenţie la accidente. Dacă stai acasă cu căţelul şi pisica să ştii că nu eşti mai apărat, atenţie la accidentele casnice, 90% din accidente au loc în propriul apartament. Este timpul unor decizii importante şi dacă ai tărie de caracter o să dobândeşti multe avantaje care vor contribui la întărirea familiei, cam neglijată în ultimul timp. Rezolvă cu mult calm discuţiile cu sexul opus – diplomaţia şi intriga au rezolvat infinit mai multe probleme decât violenţa şi războaiele. Atenţie la deciziile importante, mai ales la asocierea cu noi parteneri, atât în afaceri cât şi în dragoste. Nu risca nimic în această zi, pentru că Jupiter este un pic supărat pe tine. Ei, nimic personal, treburi cosmice...

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate