Evenimentul Zilei > Actualitate > Hormonii de crestere ne intineresc?
Hormonii de crestere ne intineresc?

Hormonii de crestere ne intineresc?

Despre hormonii creati artificial, denumiti si "medicamente de reintinerire", se stie ca pot reduce grasimea corporala fara o dieta stricta, cresc energia si imbunatatesc tonusul pielii, memoria, densitatea osoasa, potenta sau textura parului.

Intrebare. Ce este adevarat si ce e exagerare?

Studiul, realizat de compania farmaceutica Genentech, a analizat rezultatele a 18 alte studii care au implicat 447 de persoane in
varsta si supraponderali. Participantii au fost impartiti pe grupe: in prima grupa au fost administrati zilnic hormoni de crestere,
in cea de-a doua injectii placebo.

In cea de-a treia grupa, subiectii au avut un program de exercitii si injectii pe baza de hormoni, in cea de-a patra au avut de facut zilnic doar exercitii. Participantii la studiu, cu o varsta de peste 69 de ani, aveau un indice de masa corporala (un indicator care
raporteaza greutatea la inaltime) de 28.

Dupa sapte luni, numarul kiologramelor pierdute nu a  fost diferit in cadrul grupurilor, insa a existat o diferenta intre "compozitia" corporala. Cei carora le-au fost administrati hormoni de crestere au inregistrat o masa de grasime in scadere si masa musculara in urcare.

Nu au fost inregistrate diferente la nivelul colesterolului sau al trigliceridelor, al densitatii osoase, glucozei sau insulinei. Persoanele carora li s-au facut injectii cu hormoni au prezentat mai multe probleme, cum ar fi greutatea la inghitire, durere articulara, iar la barbati, o dezvoltare anormala a pieptului.

Cine ar putea beneficia de pe urma acestui studiu? Persoanele mai in varsta interesate sa inverseze efectele imbatranirii. Hormonul de crestere uman are rol in crestere la copii si la adulti mentine un echilibru intre grasimea corporala, oase si tesutul muscular.

O versiune sintetica este folosita pentru tratarea copiilor care au o crestere deficitara sau la adultii care au un dezechilibru hormonal ori pierd in greutate in urma afectiunii SIDA.

Retineri. Studiile individuale includ adeseori un numar mult prea mic de participanti si sunt mult prea scurte ca timp pentru a determina efectele de lunga durata. Doza de hormoni a fost diferita de la un studiu la altul. Unde puteti gasi studiul? In numarul din ianuarie al "Annals of Internal Medicine" sau pe site-ul  http://www.annals.org.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: