HORIA GHIBUŢIU: Vacanţa "Cupolei"

HORIA GHIBUŢIU: Vacanţa "Cupolei"

De fapt, «Cupola» nu e un serial cu şi despre spionaj, ci despre corupţie. Intră în fişa postului de spion să apelezi la aproape orice fel de mijloace pentru a obţine informaţii.

„Evenimentul zilei“ încheie astăzi primul sezon al serialului „Cupola“, debutul părţii a doua a suitei de dezvăluiri fiind programat în paginile ziarului nostru pe 15 septembrie. Selecţia pe care v-o prezentăm în acest număr nu are doar menirea de a grupa cea mai închegată serie de investigaţii privind serviciile secrete făcută anul acesta în presa autohtonă. E şi un prilej de a-i face pe cititorii consecvenţi ai proiectului demarat astă- primăvară să înţeleagă mai bine relaţiile dintre personajele care apar în serial. La fel de captivante, vă asigurăm, sunt şi poveştile din spatele „Cupolei“, o incursiune în culisele documentării urmând să-şi facă şi ea loc la finele sezonului următor.

Vorbim despre „Cupola“ în termeni de televiziune - azi vă prezentăm un „best of“ al sezonului întâi, ca preambul al următorului calup de episoade - fiindcă aşa a şi fost construit: ca un serial. Există un scenariu. Mai mult, amplasamentele alese, din Peru până în Rusia şi din România până în Israel, seamănă izbitor cu cele din serialele de sâmbătă seara. Iar desfăşurarea acţiunii îl ţine pe cititorul avizat cu sufletul la gură, fie că vizează contrabanda cu arme sau traficul de influenţă.

Fireşte, avem şi lipsuri, dacă e să ne comparăm cu un serial TV. Ne lipsesc cu desăvârşire personajele pozitive - acei James Bond care să rezolve, cu inteligenţa, forţa, masculinitatea şi sângele rece caracteristice orice situaţie. În plus, spionii pe care-i pomenim nu sunt nici simpatici, nici antipatici. Am rezistat ispitei de a da un ştaif comercial demersului, aşa că n-avem nici personaje feminine misterioase, lăsând poveştile publicate fără niciun strop de senzualitate. E drept, când vine vorba despre afaceri cu statul şi despre foşti agenţi ai serviciilor secrete care se ocupă acum de „consulting“, ajungând în vizorul contraspionajului militar de la Bucureşti, nu prea e loc de romantism. De fapt, „Cupola“ nu e un serial cu şi despre spionaj, ci despre corupţie. Aşa cum observă Mihai Munteanu, un ziarist de investigaţii pentru care filajul şi offshore-ul nu mai prezintă niciun fel de secrete, spionajul e singura meserie coruptă prin definiţie. Intră în fişa postului de spion să apelezi la aproape orice fel de mijloace pentru a obţine informaţii. Să şantajezi, să intimidezi, să insinuezi, să suni unde trebuie şi să foloseşti tonul adecvat pentru a obţine o jumătate de informaţie, a cărei valoare nu depinde de fluctuaţia cursului valutar, ci e mult mai importantă.

Cum corupţia nu intră niciodată în vacanţă, nici „Cupola“ noastră nu ia vreo pauză decât pe hârtie. Fără să ne socotim depozitarii adevărului unic şi fără să dăm verdicte substituindu-ne forurilor competente, vom continua să ne documentăm cinstit, pentru a servi, de la toamnă, noi porţii de informaţii relevante pe care publicul trebuie să le afle.

Retrospectiva CUPOLA: sezonul I s-a încheiat

Ne puteți urmări și pe Google News