Horia Ciorcilă, preşedintele CA al Băncii Transilvania, trimis în judecată pentru spălare de bani

Horia Ciorcilă, preşedintele CA al Băncii Transilvania, trimis în judecată pentru spălare de bani

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a preşedintelui Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă.

Preşedintele Consiliului de Administraţie de la Banca Transilvania a declarat că nu comentează acuzaţiile care îi sunt aduse de către procurorii DIICOT. Ciorcilă a spus doar că nu a manipulat nicio tranzacţie cu acţiuni şi nici nu s-a folosit de informaţiile din interiorul băncii pentru a obţine profit. „Este exclus să fi folosit informaţii pentru folosul meu sau al altora. Vom face declaraţii mai amănunţite dar deocamdată nu mă lasă avocaţii", a spus Ciorcilă. Ciorcilă va fi judecat de magistraţii Tribunalului Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de manipulare a pieţei de capital şi spălare de bani, alături de:

  • Silaghi Claudiu Eugen, fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania;
  • Christofourou Georgios, director general al Bank Of Cyprus – Public Company Limited – Sucursala România;
  • Isaakidis – angajat al Bank Of Cyprus – Public Company Limited – Sucursala România;
  • Silaghi Mirela, Cojocaru Doina-Mărioara, Dascăl Sergiu Dan şi Jurcovan Radu Codruţ

În rechizitoriul prin care Horia Ciocilă şi Claudiu Silaghi au fost trimişi în judecată se arată că Ciocilă, în calitatea sa de preşedinte al Consiliului de Administraţie, şi Silaghi, ca membru în Consiliul de Administraţie al băncii clujene, au cunoscut detalii legate de oferta financiară a Bank of Cyprus, dar şi numărul de acţiuni pe care banca cipriotă ar fi intenţionat să îl cumpere. Surse judiciare susţin că banca cipriotă nu a putut cumpăra mai mult de 10% din acţiunile Băncii Transilvania deoarece ar fi atras atenţia Băncii Naţionale a României, care are obligaţia să cerceteze toate achiziţiile de acţiuni din domeniul bancar care depăşesc 10% din numărul total al acţiunilor.

Soacrele jucau pe bursă

După ce Bank of Cyprus a trimis la Banca Transilvania o ofertă care privea intenţia de a cumpăra 9,99% din numărul de acţiuni, întreaga afacerea a trecut în mediul privat, adică cei care ar fi urmat să vândă erau doar Claudiu Silaghi şi Horia Ciorcilă. Primul dintre ei a folosit-o ca paravan pe soacra lui Doina Cojocaru, în vârstă de 75 de ani, pe numele căreia erau cumpărate toate acţiunile Banca Transilvania. La bursă, soacra lui Silaghi era reprezentată de brokerul Radu Jurcovan, la rândul lui trimis în judecată în această afacere, care însă primea ordine de tranzacţionare direct de la Claudiu Silaghi. Horia Ciorcilă deţinea un pachet important de acţiuni de la Banca Transilvania pe contul unor societăţi de tip off-shore din Cipru, Dodworth Limited şi Salecom Limited. Afacere a două zi după alegeri

Cea mai mare afacere s-a derulat în data de 7 decembrie, adică a doua zi după alegerile prezidenţiale, când nimeni nu era atent la trazancţiile bursiere. Mai mult, cele şase tranzacţii derulate au fost efectuate la ora 16.00, cu puţin timp înainte de închiderea bursei. Deşi în data respectivă valoarea unei acţiuni Banca Transilvania era cotată la 2,2 lei, tranzacţiile dintre Ciorcilă şi Silaghi, pe de o parte, şi Bank of Cyprus, pe de altă parte, s-au desfăşurat la preţul 2,4 lei pe acţiune. Acest lucru a fost posibil datorită derulării tranzacţiei prin metoda „deal”, care presupune că brokerii s-au înţeles în mod direct, caz în care preţul poate fi majorat cu 15%. Preţul tranzacţiei a fost de aproximativ 30 de milioane de euro şi a fost plătit de Bank of Cyprus pe 11 decembrie.

O altă tranzacţie, din afara pieţei

În dosar mai există informaţii legate de o altă tranzacţie care ar fi fost derulată de Horia Ciorcilă şi Bank of Cyprus încheiată printr-un contract privat. Horia Ciorcilă ar deţine în Cypru societatea de tip off shore Salecom Limited, care deţinea la Banca Transilvania 52 de milioane de acţiuni. Surse judiciare susţin faptul că Bank of Cyprus a cumpărat de la Ciorcilă firma de tip off-shore Salecom Limited, în data de 16 decembrie 2009, preţul tranzacţiei fiind necunoscut. 

În sarcina inculpaţilor Mirela Silaghi, Doina-Mărioara Cojocaru şi Radu Jurcovan s-au reţinut aspecte infracţionale care au contribuit la punerea în executate a hotărârii infracţionale a celorlalţi patru coinculpaţi, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Titlurile TLV, suspendate de la tranzacţionare

În urma anunţului DIICOT, titlurile Băncii Transilvania s-au depreciat cu 6,38%, de la 1,41 lei/acţiune, cotaţie consemnată la închiderea şedinţei bursiere de vineri, la 1,32 lei/acţiune. Măsura luată de conducerea BVB de a suspenda titlurile de la tranzacţionare a fost ridicată începând cu ora 15.05.

Contactat telefonic, Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania, a refuzat să comenteze trimiterea în judecată a lui Horia Ciorcilă. (A contribuit Simona Diaconu)

Ne puteți urmări și pe Google News