Zi de zi, copiii din catunul argesean Tulburea strabat 14 kilometri pe jos, sapte dus si sapte intors, pentru a putea ajunge la scoala.
In Romania exista inca locuri in care copiii mai fac naveta kilometri intregi, pe jos, pentru a ajunge la scoala. Asta in timp ce ministrul educatiei, Mihail Hardau (PD), se plimba cu doua masini de lux: un Audi A6 de 60.000 de euro, achizitionat din bani publici, si un SUV* Subaru Forester, in valoare de aproximativ 30.000 de euro, imprumutat de la Unitatea de Management a Proiectului pentru Invatamantul Rural.
SUV* - Sport Utility Vehicle, segment auto supranumit si jeep.
In noroi pana la genunchi
Zilnic, 17 copii din satul argesean Tulburea sunt nevoiti sa mearga pe jos nu mai putin de 14 kilometri pana la scoala. Sapte kilometri dus si sapte intors, zi de zi, indiferent daca afara ninge sau ploua, daca soarele arde ori daca este ger de crapa pietrele. Ionut se trezeste in fiecare dimineata la 5.30, se imbraca si fuge la magazinul din centrul satului. Aici il asteapta alti 16 copii, cel mai mic avand 8 ani. La ora sase fix, grupul porneste spre scoala. Cursurile incep la ora 8.00, dar au de strabatut drum lung, iar noroiul le ajunge uneori chiar si pana la genunchi.
Pantofii tin doar trei saptamani
Niciodata drumul nu a fost perfect, dar de doua luni incoace e dezastruos. Carutele satenilor sunt singurele mijloace de transport care ajung in catun, insa si acestea mai raman uneori impotmolite.
„Trag din greu caii ca sa scoata caruta din noroi. Vai de noi, putem muri aici fara sa-i pese cuiva. Nici vorba sa ajunga Salvarea prin locurile astea. Daca s-a imbolnavit cineva, la revedere. Noroc ca avem cimitir in sat”, spune Nicu Ion, unul dintre sateni. Omul gaseste o ceata de copii pe drum si i se face mila de ei: „Urcati, ma, mai faceti economie de pantofi!”. Nici nu stie cata dreptate are.
„Pe noi pantofii ne tin trei saptamani, maximum o luna. Se rup si ne trebuie altii. Va dati seama, 14 kilometri pe zi, cat sa tina si ei...”, ne spune serios Ciprian, unul dintre copii. Ionela are 14 ani, iar fratiorul ei, Tudor, doar 8 ani. In fiecare dimineata pleaca impreuna la Corbeni, la scoala.
„E greu, ca ma dor picioarele. Era mai bine cand stateam acasa. Imi place la scoala, dar daca ar fi mai aproape...”, spune Tudor, care recunoaste ca restul copiilor se uita mai urat la el pentru ca mereu ramane in urma si are noroi pe pantofi. „Ii spala mami in fiecare zi, da’ nu se mai curata. O sa-mi ia altii”, zice Tudor uitandu-se la bocancii sai stalciati.
Cristina Vladu isi aminteste de ziua in care a alunecat in noroi si a fost nevoita sa se intoarca acasa, chiar daca avea teza la romana. Dragos si Costel au 14 ani si sunt veteranii grupului. Dragos ne spune ca anul trecut a intarziat la intalnirea de la ora 6.00 si a plecat cu un sfert de ora mai tarziu: „Am alergat sa-i prind pe ei si am vazut un mistret. Mi-a fost tare frica”.
„M-au manarit politistii”
Primarul Daniel Dincuta se grabeste sa ne asigure ca de saptamana viitoare vor veni utilajele sa repare drumul: „Am vorbit si cu inspectorul general scolar si ne da un microbuz pentru copiii din Tulburea. Se rezolva”.
Tot el spune ca drumul a fost stricat de cateva utilaje ale unei firme de exploatare a lemnului. „Am trimis adresa oficiala politiei din localitate ca sa opreasca masinile si nu le-au oprit. M-au manarit politistii”, se apara primarul. Satenii spun insa ca oricum nici inainte nu se putea circula mai bine.
Dotat
Masinile lui Hardau
Ministrul educatiei, Mihail Hardau, a achizitionat, la inceputul acestui an, o noua masina de serviciu, un Audi A6, in valoare de 60.000 de euro. Contestat la vremea respectiva, Hardau a spus ca acest autoturism a fost cumparat de minister in acelasi mod in care se cumpara o matura. Pen-tru deplasarile in tara insa, ministrul foloseste o masina de teren, Subaru Forester, imprumutata de la Unitatea de Management a Proiectului pentru Invatamantul Rural (UMPIR). De asemenea, de la fostul ministru Alexandru Atanasiu a ramas mostenire un alt autoturism de serviciu care sta in curtea ministerului.