"Tesaturile inteligente" vor fi capabile sa monitorizeze fluidele organismului precum sangele si transpiratia. Expertii cred ca aceste vesminte pot ajuta atletii, pacientii aflati in convalescenta in spital si muncitorii care lucreaza in conditii extreme.

Cercetatorii sunt pe cale sa finalizeze prototipul de tesatura din care vor fi confectionate aceste haine si care va fi dotata cu mai multi senzori.

Uniunea Europeana va oferi jumatate din suma de 2,1 milioane de lire sterline (3,08 milioane de euro) necesara dezvoltarii programului botezat Biotex.

Coordonatorul proiectului, elvetianul Jean Luprano, a declarat pentru revista The Engineer: "Una dintre provocari o reprezinta combinarea mostrei de transpiratie cu senzorii". Senzorii integrati in tesatura vor oferi acces la 90% din suprafata corporala.

Tehnologia va da posibilitatea detectarii bolilor si tulburarilor metabolice care pot aparea la persoanele obeze, a mai spus Luprano.

La proiect participa cercetatori de la Centrul elvetian de electronica si microtehnica (Elvetia), Comisariatul pentru energie atomica (Franta), Smartex (Italia), Universitatea din Pisa (Italia), Thuasne (Franta), Penelope SpA (Franta), Sofileta (Franta) si Universitatea din Dublin (Irlanda).