Evenimentul Zilei > Justitie > Gyorgy Frunda şi Cătălin Voicu, verificaţi de ANI. Reacții: „Îi las să transpire”
Gyorgy Frunda şi Cătălin Voicu, verificaţi de ANI. Reacții: „Îi las să transpire”

Gyorgy Frunda şi Cătălin Voicu, verificaţi de ANI. Reacții: „Îi las să transpire”

Gyorgy Frunda (UDMR), Lia Olguţa Vasilescu (PSD), Peter Lakatos (UDMR), Codrin Ştefănescu (PRM) şi Marcel Hoară (PDL) sunt cercetaţi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), susţin surse oficiale.

Ei ar putea fi printre ultimii demnitari verificaţi de instituţia ale cărei atribuţii de control au fost „amputate” de Curtea Constituţională a României (CCR).

În plus, Cătălin Voicu este cercetat pentru că nu a trecut în declaraţia de avere un împrumut de jumătate de milion de euro. Surse oficiale susţin că ancheta a început după ce Radu Dan Florea, presupusul fin al senatorului PSD, le-a declarat anchetatorilor că a luat de la Voicu 500.000 de euro, din care i-a returnat doar 200.000.

Conturi fără acoperire

Senatorul Gyorgy Frunda, unul dintre cei mai înverşunaţi adversari ai ANI, a intrat în vizorul agenţiei din cauza unor sume de bani care nu pot fi justificate de veniturile menţionate în de claraţia de avere pe care a depus-o la Senat.

„Ancheta vizează modul în care senatorul a reuşit să acumuleze nişte sume foarte mari de bani, în condiţiile în care, din veniturile oficiale, nu ar acumula nici jumătate din cât a depus la bancă. Aceste conturi nu au acoperire”, susţin sursele EVZ.

De altfel, senatorul UDMR a militat cu vehemenţă împotriva confiscării averilor nejustificate ale demnitarilor. Spre deosebire de majoritatea politicienilor, care au criticat decizia Curţii Constituţionale de a restrânge drastic aria de competenţă a ANI, Frunda a fost printre puţinii care a apreciat- o.

„Declararea ca neconstituţionale a unor articole mi se pare în regulă”, a spus el la sfârşitul săptămânii trecute.

În acelaşi registru se înscrie şi senatoarea PSD, Lia Olguţa Vasilescu. Inspectorii de integritate au demarat o anchetă, în urmă cu o lună, care vizează o parte din terenurile pe care aceasta le are în zona Bran-Moeciu.

„Suprafeţele de pământ pe care le-a menţionat în declaraţia de avere nu corespund cu suprafeţele reale”, susţin surse oficiale. Ca şi Frunda, Vasilescu a contestat, în mai multe rânduri, activitatea ANI, spunând că in stituţia nu face decât să „terfelească” imaginea politicienilor. Contactată de EVZ, ea nu a vrut să comenteze ancheta care o vizează.

Lotul de cinci demnitari împotriva cărora agenţia a început cercetări recent este completat de secretarul de stat Marcel Hoară (PDL). Acesta a intrat în atenţia ANI pentru că ar avea acţiuni la mai multe firme, pe care nu le-a făcut publice.

„Cred că e vorba despre o reclamaţie făcută mai demult, cum că aş fi fost acţionar la o firmă pe care nu am trecut-o în declaraţia de interese. Eu cedasem acţiunile pe care le aveam, dar nu fusese operată schimbarea la Registrul Comerţului. Lucrurile au fost puse în ordine şi nu mai este nicio problemă. Cred că la această si tua ţie se referă ANI, dar sunt sigur că inspectorii vor vedea că totul este în regulă şi era o chestiune legată de birocraţie”, a precizat Hoară.

Codrin Ştefănescu, vicepreşedinte PRM, este verificat pentru că, susţin surse EVZ, are mai multe firme nedeclarate, prin care controlează mai multe galerii de artă.

"Îi las pe cei de la ANI să transpire"

Informațiile referitoare la ultimele anchete demarate de Agenția Națională de Integritate au încins spiritele în rândul celor cercetați. Senatorul PSD Lia Olguța Vasilescu respinge prin intermediul unui mesaj postat pe forumul EVZ orice inadvertență între averea pe care o deține și datele pe care le-a precizat oficial. Și a tras și o concluzie: „La cine nu ajunge DNA-ul, vine măcar ANI!”
Contactată ieri de EVZ, Vasilescu a susținut că terenurile de la Moeciu – care potrivit unor surse juridice fac obiectul unei anchete a inspectorilor de integritate – au fost moștenite de soțul său și că ele au fost trecute integral în declarația de avere.
Întrebată punctual cum comentează faptul că a ajuns în atenția ANI, senatorul PSD a tranșat subiecul foarte scurt. „Nu vreau să fac niciun comentariu pentru că eu nu am fost informată oficial de existența acestei anchete. Dacă aș spune ceva ar fi ca și cum m-aș apăra și nu am de ce să fac asta. Îi las pe cei de la ANI să transpire, să caute informații și date, nu le dau eu totul pe tavă. Nu comunic prin ziare!” a declarat Vasilescu.