Bulgaria îşi suspendă lucrările la South Stream până la înlăturarea obiecţiilor exprimate de Comisia Europeană, a declarat Oreşarski, într-o conferinţă de presă susţinută în finalul unei întrevederi cu un grup de senatori americani, aflat în vizită în ţara sa.

“Am primit o interpelare din partea Comisiei Europene, drept urmare am dispus suspendarea lucrărilor. În urma consultărilor suplimentare cu Bruxellesul, se va decide soarta viitoarelor lucrări”, a afirmat primul ministru bulgar.

La insistenţa reporterului ITAR-TASS, premierul bulgar a confirmat: “Da, practic, am ordonat suspendarea lucrărilor cu privire la South Stream, a lucrărilor cu privire la acest proiect, întrucât construcţia propriu-zisă a South Stream nu a fost începută, până la clarificarea procedurilor ulterioare cu Bruxellesul”.

La rândul său, senatorul republican John McCain, care a participat la întâlnirea cu premierul Bulgariei, a afirmat că, în proiectul South Stream, participarea rusă ar trebui să fie mai mică. “Bulgaria ar trebui să-şi rezolve problemele legate de South Stream în colaborare cu partenerii săi europeni”, a mai opinat McCain.

Comisia Europeană şi-a anunţat la 2 iunie intenţia de a suspenda punerea în aplicare a proiectului South Stream în ţările UE, în primul rând în Bulgaria.

Sabine Berger, purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru energie Guenther Oettinger, a indicat “două motive juridice” ale Comisiei Europene în acest sens – obiecţii faţă de respectarea standardelor impuse de cel de-al “treilea pachet energetic” al UE şi suspiciunea că Bulgaria ar putea “încălca normele europene privind licitaţiile pentru construirea proiectelor de infrastructură”, prin privilegierea unor companii ruse şi bulgare, scrie Agerpres.

Consorţiul rus de gaze Gazprom susţine că doreşte ca prin acest gazoduct să diversifice rutele de aprovizionare cu gaze a clienţilor săi europeni şi să reducă astfel dependenţa de ţările de tranzit (în speţă de Ucraina).

Compania South Stream Transport B.V. reprezintă un joint-venture internaţional, destinat să se ocupe de planificarea, construirea şi exploatarea ulterioară a conductei (tronsonului subacvatic) care va trece prin Marea Neagră. Gazprom dispune de o participaţie de 50% în acest joint-venture, compania italiană Eni -20%, societatea energetică franceză EDF şi compania germană Wintershall Holding GmbH – câte 15% fiecare.

Tronsonul subacvatic al South Stream porneşte de la staţia compresoare “Russkaia” de pe coasta rusă a Mării Negre şi ajunge pe litoralul bulgăresc. Astfel, secţiunea subacvatică a conductei se va întinde pe mai mult de 900 km, la o adâncime maximă de peste 2 km, cu o capacitate proiectată de 63 miliarde de metri cubi.

Primele livrări de gaze naturale prin intermediul acestei conducte sunt planificate să înceapă către sfârşitul anului 2015.