Guvernul a impus noi reguli pentru magazinele care comercializează lapte și produse lactate. Amenzi de până la 50.000 de lei

Guvernul a impus noi reguli pentru magazinele care comercializează lapte și produse lactate. Amenzi de până la 50.000 de lei Sursa foto: arhiva EVZ

Guvernul a adoptat o nouă lege privind laptele și produsele din lapte prezente pe rafturile magazinelor. Comercianții care nu respectă noua legislație riscă amenză de până la 50.000 de lei și alte sancțiuni drastice.

Guvernul a stabilit noi reguli în privința așezării la raft a produselor lactate care sunt obținute 100% din lapte. Scopul noilor prevederi este să se facă o diferențiere mai bună între prima categorie de produse și cele care sunt pe bază de lapte sau cu adaosuri vegetale. În cea de-a doua categorie face parte și margarina. Normele metodologice ale Legii laptelui au fost adoptate pe 8 februarie, iar reguli au intrat în vigoare începând cu ziua de 10 februarie.

Aceste norme au pus în funcțiune și „Observatorul laptelui”. Este vorba de o instituție care va analiza tot ceea ce ține de „piaţa laptelui şi a produselor lactate, respectiv cele cu privire la exploataţiile de vaci de lapte, bivoliţe, oi şi capre, efectivele de animale, cantităţile de lapte, preţul laptelui crud materie primă, al laptelui comercializat şi al produselor lactate, precum şi al costurilor de producţie”, se explică în comunicatule emis de Guvern.

Legea a mai stabilit că produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi sau proteine, altele decât cele lactate, produsele alimentare sau specialitățile din grăsimi hidrogenate și vegetale pot fi comercializate dacă sunt așezate într-un spaţiu de prezentare și vânzare bine delimitat. Aceste produse trebuie să fie așezate separat de rafturile unde sunt produsele lactate autentice și laptele. Comercianții sunt obligați să informeze clienții în legătură cu conținutul primei categorii de produse.

Ne puteți urmări și pe Google News

Încep controalele ANAF în magazine

Medicii veterinari din Direcția Sanitar Veterinară (DSVSA) din toate județele și din municipiul București, alături de inspectorii ANPC și ANAF, au început să meargă în diferite hypermarket-uri, supermarket-uri și magazine alimentare pentru a informa operatorii economici în legătiră cu noile reguli pe care trebuie să le respecte. Echipele mixte ale celor trei instituții vor verifica modul în care sunt etichetate și prezentate produsele alimentare, dar și ce informații sunt înscrise în legătură cu acestea pentru ca niciun consumator să nu fie indus în eroare.

Primele acțiuni au avut loc chiar în următoarea zi după ce normele legii au fost adoptate de Guvern, 9 februarie. Ioan Oleleu, vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a fost cel care a anunțat controalele. Legea laptelui aduce obligații și pentru patiserii, pizzerii și cofetării pentru că angajații vor trebui să eticheteze și să delimiteze produsele care sunt făcute cu lapte 100% de cele din grăsimi vegetale.

Legea este valabilă și pentru restaurante. „Meniurile unităților de alimentație publică vor menționa toate produsele lactate fabricate cu grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, folosite ca atare sau în combinații sau ca ingrediente în produsele de bază folosite în rețete.”, se mai precizează în comunicat. Cei care nu respectă legea vor fi primi o amendă cuprinsă între 20.000 și 50.000 de lei. Ei riscă chiar și suspendarea activității dacă fapta se repetă.