Evenimentul Zilei > Actualitate > Gură de oxigen pentru Liban, după dezastru. Ajung primii bani de la donatori
Gură de oxigen pentru Liban, după dezastru.  Ajung primii bani de la donatori

Gură de oxigen pentru Liban, după dezastru. Ajung primii bani de la donatori

Valoarea pagubelor provocate de explozia de la Beirut depășește 15 miliarde de dolari, a anunțat în această după-amiază președintele libanului, Michel Aoun, informează Rador.

Președintele Michel Aoun a avut o discuție prin telefon cu regele Spaniei, Felipe, căruia i-a spus că estimările preliminare arată că pagubele de la Beirut se ridică la mai mult de 15 miliarde de dolari. Uriașa explozie din portul Beirutului a devastat o mare parte a orașului.

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a vizitat astăzi zona și a scris pe Twitter că amploarea distrugerilor este incredibilă. El a donat patru milioane de euro Crucii Roșii libaneze și Biroului ONU din Liban pentru afaceri umanitare.

Ministrul german a spus că Libanul nu mai poate continua ca până acum și că are nevoie rapid de un guvern care să combată corupția și să facă reformele cerute de oameni ieșiți în stradă. Heiko Mass a dat asigurări că există dorința de a investi în Liban din partea comunității internaționale, dar că aceasta vrea să se asigure că investițiile sunt sigure și nu sunt afectate de corupție.

Conferința donatorilor pentru Liban a adunat duminică peste 250 de milioane de euro, ca ajutor de urgență pentru Beirut, dar astăzi Organizația Mondială a Sănătății a făcut un apel pentru 76 de milioane de dolari necesari spitalelor și clinicilor distruse sau afectate de explozie.

OMS estimează că mai mult de jumătate din spitalele din Beirut au devenit nefuncționale în urma exploziei, între acestea fiind și trei dintre cele mai importante spitale ale capitalei libaneze.

Între timp, la Beirut continuă o intensă activitate diplomatică, numeroase vizite sunt anunțate, ca și ajutoare umanitare din toate colțurile lumii. Președintele francez, Emmanuel Macron, a discutat astăzi cu președintele iranian, Hassan Rouhani, și a avertizat cu privire la orice ingerință externă în Liban, Iranul având legături strânse cu Hezbollah-ul libanez.

Explozia de marțea trecută a ucis 171 de oameni, în timp ce alți peste 6.000 au fost răniți și aproape 300.000 de oameni au rămas fără case.