Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 10 inculpaţi, urmare a destructurării unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi spălare de bani.
Fraudarea Petromservice

În fapt, prin rechizitoriu s-a reţinut, că, în perioada 2005 – 2006, Liviu Luca împreună cu Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat ce a avut ca scop iniţial obţinerea de fonduri materiale din patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA, prin delapidarea acesteia, fonduri care în final au fost utilizate chiar în dauna Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA şi implicit a membrilor săi, prin participarea offshore-ului Elbahold LTD (controlat la acel moment de Sorin Ovidiu Vîntu şi ulterior de Liviu Luca) la majorarea de capital social al SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA), participaţiile (acţiunile) Asociaţiei Salariaţilor diminuându-se de la 50% la 25%.

Potrivit procurorilor DIICOT, scopul final al grupului infracţional iniţiat şi constituit de cei trei: Liviu Luca, SOV şi Octavian Ţurcan a fost dobândirea controlului total în Adunarea Generală a Acţionarilor la SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA), cu bani din patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA.
Complicii

Acest grup a fost sprijinit încă de la început de Gheorghe Şupeală, Ioan Bohâlţeanu, Nicolae Tănăsescu, Elena Petrovici persoane aflate în Comitetul Director al Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA, precum şi de Anagnastopol Zizi, Nache Emil şi Davidescu Reveica, persoane aflate în organele de conducere ale SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA), apropiaţi ai inculpatului Luca Liviu, membrii grupului acţionând în cadrul acestuia în perioada martie 2005 – septembrie 2006, într-un mod coordonat pentru îndeplinirea scopului final, respectiv dobândirea de către Liviu Luca şi Sorin Ovidiu Vîntu, prin intermediul societăţii de tip offshore – Elbahold LTD, a majorităţii în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor la SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA).

Procurroii au explicat care a fost planul infracţional al grupării s-a derulat în mai multe etape, în care se evidenţiază rolul fiecăruia dintre membrii grupării:

– în prima etapă, LUCA LIVIU, PETROVICI ELENA, TĂSĂSESCU NICOLAE, BOHÂLŢEANU IOAN şi ŞUPEALĂ GHEORGHE, în calitate de membri ai Comitetului Director al Asociaţiei Salariaţilor din S.N.P. Petrom SA – PETROM, organ decizional conform statului, care deţinea 50% din capitalul social al SC PSV COMPANY SA (fosta SC PETROMSERVICE SA) au aprobat majorarea capitalului social prin emisiunea de noi acţiuni;

– în cea de a doua etapă, s-a urmărit pe de o parte neexercitarea dreptului de preemţiune de a subscrie acţiuni de Asociaţia Salariaţilor din S.N.P. Petrom SA, iar pe de altă parte crearea unui flux de lichidităţi pentru SC PSV COMPANY SA (fosta SC PETROMSERVICE SA), prin creditarea acestei societăţi, prin patru contracte de împrumut asigurându-se un plus în activul societăţii PSV COMPANY SA (fostă PETROMSERVICE) în cuantum de 90 mil. RON.

Tot la acest moment s-a urmărit ca organele de conducere a SC PSV COMPANY SA (fosta SC PETROMSERVICE SA) şi ulterior acţionariatul să încuviinţeze participarea unui offshore controlat de inculpatul Vîntu Ovidiu Sorin, ajutat de Ţurcan Octavian (WELLSERV LTD sau ELBAHOLD LTD) la majorarea de capital social.

– în cea de a treia etapă, o parte din fondurile pe care Asociaţia Salariaţilor din S.N.P. Petrom SA – PETROM le împrumutase SC PSV COMPANY SA (fosta SC PETROMSERVICE SA) au fost transferate către COMAC Ltd – Cipru şi STONECOM Ltd – Cipru, prin achiziţia mai multor pachete de părţi sociale sau acţiuni la mai multe societăţi comerciale deţinute de către cele două offshore-uri, care nu aveau legătura cu activitatea de bază a societăţii, la preţuri supraevaluate.

– în cea de-a patra etapă, sumele încasate de COMAC Ltd. şi STONECOM Ltd. au fost transferate imediat către ELBAHOLD LIMITED – Cipru, care a subscris toate acţiunile rămase, reprezentând aproximativ 50% din capitalul social al SC PSV COMPANY SA (fostă SC PETROMSERVICE SA).
Prejudiciul: 41.213.717 de lei.

Având în vedere că înfiinţarea Asociaţiei Salariaţilor din SNP "Petrom" SA s-a realizat in scopul prevăzut de OUG nr. 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, iar prin Actul constitutiv, Asociaţia Salariaţilor din SNP "Petrom" SA avea ca scop principal, "dobândirea si distribuirea de acţiuni ale SNP Petrom SA, ale filialelor sale, precum si ale societăţilor comerciale la care SNP Petrom SA este acţionar, in numele si pentru salariaţii si pentru membrii CA ai SNP Petrom SA", prin punerea în aplicare a planului infracţional, inculpaţii au prejudiciat patrimoniul Asociaţiei şi implicit a membrilor săi (74.475 de persoane), cu suma de 41.213.717 de lei.
Cum s-a calculat prejudiciul

Acest prejudiciu este constituit din diminuarea certă a valorii contabile a pachetului de acţiuni deţinut de Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom SA, prin neparticiparea acesteia la majorarea de capital social al SC PSV Company SA (fostă SC Petromservice SA), corelativ cu acordarea de împrumuturi faţă de PSV, urmată de participarea Elbahold Ltd la majorarea de capital social. Astfel, majorarea capitalului social prin aportul Elbahold LTD, la data de 30.09.2005, a determinat o diminuare a valorii contabile a pachetului de acţiuni deţinute de AS SNP cu suma de 41.213.717 lei, valoarea contabilă a pachetului de acţiuni scăzând de la 99,029,745 lei la 57,816,028 lei.

Aceasta reprezintă diminuarea valorii pachetului de acţiuni deţinut de Asociaţia Salariaţilor din SNP "Petrom" SA de la 50% la 25% la capitalul social al PSV, prin nesubscrierea pachetului de acţiuni care sa ii conserve aceeaşi cota de participare, în condiţiile în care la data subscrierii de către Elbahold LTD a pachetului de acţiuni scoase la vânzare la valoarea nominala, Asociaţia Salariaţilor din SNP "Petrom" SA deţinea deja creanţe asupra PSV in cuantum de peste 12 milioane euro.

Salariaţii, păcăliţi
De asemenea, patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din SNP "Petrom" SA şi implicit a membrilor săi (74.475 persoane) a mai fost prejudiciat şi cu suma de 12.808.332 euro, pe care Liviu Luca şi-a însuşit-o odată cu preluarea controlului Elbahold LTD la data de 11.09.2006, provenită din folosirea şi traficarea sumei de 90 milioane lei, din fondurile Asociaţiei, obţinută de SC PSV Company SA (fostă SC Petromservice SA), din patru contracte de împrumut.

În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor. Dosarul a fost spre competentă soluţionare la Tribunalul Bucureşti.

Te-ar putea interesa și: