Evenimentul Zilei > Actualitate > Grotesc: campanie electorală făcută la copiii de grădiniţă. Cadouri cu dedicaţie de la „viitorul primar”
Grotesc: campanie electorală făcută la copiii de grădiniţă. Cadouri cu dedicaţie de la „viitorul primar”

Grotesc: campanie electorală făcută la copiii de grădiniţă. Cadouri cu dedicaţie de la „viitorul primar”

Daniel Şoancă, viitor candidat la Primăria Ilia, s-a dus la preşcolari cu portocale, dulciuri şi cu materiale electorale: "Biografia unui viitor primar". Din experimentul sinistru l-a oprit chiar sora lui, directoare adjunctă la liceul din comună

Un liberal din comuna hunedoreană Ilia, nominalizat deocamdată drept candidatul USL la funcţia de primar, a reuşit marţi dimineaţă să provoace un adevărat scandal după ce a intrat în câteva grădiniţe şi le-a împărţit copiilor, pe lângă portocale şi dulciuri, materiale cu însemnele PNL. Politicianul a fost oprit din demersul său fals umanitar chiar de sora lui, director adjunct al unităţii de învăţământ care coordonează toate cele cinci grădiniţe din domună.
Moşul a adus pliante electorale la copii

Marţi dimineaţa, educatoarele de la grădiniţele din satele Sârbi, Valea Lungă şi Bretea Română s-au trezit că Daniel Şoancă (membru PNL şi viitor candidat al USL la funcţia de primar), însoţit de un moş Crăciun mascat, care purta numele politicianului pe piept şi pe căciulă, intră în săli şi împarte cadouri micuţilor. Abia după ce politicianul şi moşul personalizat au ajuns la grădiniţa din Bretea, educatoarele de aici au anunţat conducerea unităţii de învăţământ din reşedinţa comunei că „moşul", pe lângă portocale şi dulciuri, distribuie câte un pliant intitulat "Daniel Şoancă – biografia unui viitor primar" şi câte o carte de vizită a acestuia, ambele purtând însemnele de partid al PNL.
Oprit chiar de sora lui

În momentul în care a ajuns cu pachetele la grădiniţa din centrul de comună, Daniel Şoancă a fost oprit din tentativa sa de a repeta figura chiar de către sora lui, Ana Căceu, director adjunct al liceului din comună, instituţia de învăţământ căreia i se subordonează şi grădiniţele. „L-am invitat să iasă afară cu acele cadouri, pentru că nu are voie să facă aşa ceva. Orice donaţie de acest gen trebuie făcută doar cu acordul conducerii şcolii. Daniel Şoancă nu avea niciun fel de aviz favorabil din partea noastră şi nici n-am fi putut să i-l dăm, în condiţiile în care pachetele conţineau şi materiale despre care se poate spune că ar avea scop electoral. Probabil că prezenţa acestor materiale în pachete a fost observată abia când au fost distribuite în grădiniţa de la Bretea şi de acolo am primit noi prima sesizare. Cred că şi educatoarele au fost luate prin surprindere", explică Ana Căceu.

Primarul comunei, Marius Omotă (PDL), are o altă bănuială privind felul în care Daniel Şoancă a reuşit să distribuie pachete cu însemne de partid în grădiniţe: „Educatoarele ştiu că Daniel Şoancă este fratele Anei Căceu şi, cel mai probabil, s-au gândit că acesta are aprobarea conducerii liceului. Oricum, aici, PDL are 90 la sută din intenţiile de vot, iar domnul Şoancă vrea doar să creeze situaţii tensionate, doar atât".
"Nu am ştiut că nu e voie"

Liberalul care se doreşte candidat la Primăria Ilia se declară surprins de faptul că demersul său, pe care îl califică strict "caritabil", a creat atâta vâlvă în comună. „Am făcut şi distribuit vreo 130-150 de pachete. Nu am ştiut că nu e voie să le distribui în şcoli. Apoi, acel pliant şi acea carte de vizită au fost puse în pachete pentru ca destinatarii lor să ştie cine anume le-a făcut acel cadou. Mi se pare un lucru absolut firesc să ştii de unde anume vine un cadou. E o acţiune strict caritabilă. Pe acele materiale nu scrie niciunde „Votaţi Daniel Şoancă”. Prin acţiunile mele strict caritabile se pare că am deranjat camarila portocalie din Ilia".
Antecedente

Incidentele cu iz electoral în care sunt implicaţi copiii au o istorie destul de lungă în judeţul Hunedoara. În campania pentru alegerile locale din 2008, în şcolile din oraşul Hunedoara s-au împărţit rechizite cu imaginea primarului oraşului de la acea vreme, Nicolae Schiau (PDL), iar un alt candidat la alegerile locale din comuna Baru, derulate în ianuarie anul acesta, Daniel Răducanu (PDL) a fost acuzat că a fost cel care ar fi îndemnat copiii unei şcoli din comuna Baru să participe la o acţiune menită să perturbe un miting al liberalilor.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News