Ei vor îmbrăca portul tradițional al zonei pe care o reprezintă şi își vor măsura talentul în emisiune pentru titlul de „Vedeta populară”, dar şi pentru un premiu substanțial în valoare de 100.000 lei.

Până în finală, concurenții vor trece prin prin trei probe și vor trebui să convingă un juriu exigent, format din Grigore Leşe, Mircea Dinescu, Laura Lavric, Constantin Enceanu şi realizatoarea TVR Elise Stan, că merită să rămână în competiție.
„Vedeta populară trebuie să fie un model de a cânta şi trebuie sa fie capabilă de a crea un proiect al culturii tradiţionale. Ea trebuie să poată aduce o poveste în scenă. Trebuie să dea dovadă de sensibilitate, intuiţie, inteligenţă şi apoi talent, pentru că talentul singur nu este suficient. O adevărată vedetă populară face un experiment pornind de la ceva vechi, pe care îl aduce în lumina zilelor noastre. Noi, juriul, încercăm să găsim un om care să fie un model, care sa poata crea o poveste pe scenă, oricare ar fi aceea – Ateneul Român sau orice altă mare scenă din lume. Emisiunea Vedeta populară nu creează cântăreţi de ocazie, pentru nunţi sau alte evenimente. Tocmai aici este noua abordare a acestei emisiuni: concurentul spune o poveste din trecutul îndepărtat pe care o aduce în prezent şi apoi o transmite către viitor”, a explicat Grigore Leșe.

Mircea Dinescu vede în „Vedeta populară” un artist total. „În afară de voce, care e importantă, trebuie să existe expresivitate (mulţi oameni sunt talentaţi, dar puţini sunt expresivi). Mai trebuie inteligenţă artistică: vedeta populară trebuie să fie şi o actriţă sau un actor bun, să armonizeze mesajul textului cu mimica feţei (nu interpretezi o doină despre iubitul care te-a părăsit cu un zâmbet larg afişat pe faţă), să ştie să iasă din banalitatea textului (nu cântăm tot cântecele alea despre ciobănaşul român ca un soi de gigolo al satului; or fi fost şi ciobănaşi cu farmec personal acum o sută de ani, dar or fi fost şi popi şi-nvăţători după care să se dea fetele în vânt)”, explică poetul.

Din 22 octombrie, duminica, de la ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+, Iuliana Tudor, gazda competiției, dă startul primei ediții „Vedeta populară”. Intepretările live ale concurenţilor sunt susţinute de Orchestra Naţională Valahia, a Primăriei Capitalei. Actorii Lucian Ghimişi şi Dan Clucinschi, coprezentatorii, vor fi afla părerile concurenților la ieșirea de pe scenă şi ne vor ajuta să îi cunoaştem mai bine.

Duminică, de la ora 21.00, primii şase concurenţi ai talent show-ului de folclor vor fi susținuți de câțiva mari artişti. Maria Ciobanu, Nicolae Furdui Iancu, Saveta Bogdan, Mariana Anghel, Maria Cârneci – vin să îi susţină în probele de concurs pe interpreţii din Bistriţa, Prahova, Hunedoara, Alba, Gorj şi Giurgiu. Taraful vechi de la Clejani, care a cântat şi pentru actorul Johnny Depp, va face echipă cu unul dintre concurenţi.