Mobilizarea sindicală care a inclus profesorii, Paza de Coastă, funcţionarii biroului de permise de conducere şi din alte zece organizaţii guvernamentale, a generat 50 de manifestaţii în oraşele mari şi mijlocii din întregul Regat.

Aproape 2.000 de şcoli de stat au fost închise, revendicarea sindicală fiind prima grevă a membrilor Uniunii naţionale a profesorilor din ultimii 21 de ani în Anglia şi Ţara Galilor. Potrivit Camerei de comerţ, protestul va costa bugetul de stat şi companiile până la 68 de milioane de lire sterline, pierderi generate de orele nelucrate, dar şi de perturbările pe sectoarele economice orizontale.

Guvernul britanic, aflat în criză de popularitate, a propus o creştere salarială anuală de 2,45% începând din septembrie şi de 2,3% anii următori. Sindicaliştii nu sunt însă mulţumiţi, subliniind că rata de creştere nu acoperă inflaţia. După ce premierul Gordon Brown a apreciat că închiderea şcolilor este un gest „regretabil“, Jim Knight secretarul de stat pentru şcolarizare a trecut la atac, apreciind că salariul profesorilor este „destul de mare“. Remuneraţ ia în învăţământ „a crescut cu 19% în termeni reali din 1997… În acelaşi timp, 37.000 de profesori suplimentari au fost recrutaţi şi evoluează într-un mediu mai bun“, a ţinut să sublinieze Knight.