Evenimentul Zilei > Actualitate > Greva fiscală, revolta românilor plătiţi pe drepturi de autor
Greva fiscală, revolta românilor plătiţi pe drepturi de autor

Greva fiscală, revolta românilor plătiţi pe drepturi de autor

Jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile îndeamnă românii, care au de plătit în aceste zile taxe pe drepturi de autor, să intre în grevă fiscală. Cristian Ghinea, editorialist şi director al directorul Centrului Român de Politici Europene, a iniţiat chiar şi o petiţie pe internet, în care solitică introducerea unei declaraţii anuale, online, pentru plata acestor impozite. În numai câteva ore, documentul a fost semnat de 400 de persoane.

"Noi, subsemnații, ne declarăm dezaprobarea față de modul umilitor în care administrația pe care o conduceți înțelege să aplice noile prevederi privind veniturile de natură profesională. Ni se pare ilogic, absurd și jignitor să fim purtați pe drumuri, lunar, de la o instituție la alta, să completăm niște declarații la fel de absurde. Cei mai mulți dintre noi nici nu sîntem capabili să înțelegem ce ar trebui să completăm", se arată în textul petiţiei online, iniţiate de Cristian Ghinea.
Autorul textului continuă şi propune Guvernului Boc şi soluţii: "Vă punem la dispoziţie, prin poştă, fiecare în parte, copii ale contractelor pe baza cărora sîntem plătiţi. Veţi primi din partea noastră aceste plicuri, ca semn al bunei noastre credinţe. Ne exprimăm disponibilitatea, ca nişte contribuabili oneşti ce sîntem, să plătim taxele legale, după ce ne veţi comunica sumele aferente", se specifică în textul petiţiei.
"Domnule prim-ministru, ne declarăm incapabili să ne ridicăm la nivelul guvernului pe care îl conduceţi. Cum nu putem schimba poporul, ar fi mai uşor să schimbăm guvernul. Sau guvernul să încerce să coboare la nivelul nostru", se mai arată în petiţie.
Semnatarii petiţiei ameninţă cu greva fiscală şi spun că se vor supune legii după ce guvernul le va pune la dispoziţie o declaraţie cadru simplă, completabilă anual, inclusiv în regim online. "Am aştepta şi scuze din partea unui guvern responsabil. Pînă atunci, noi subsemnaţii, ne declarăm cetăţeni în grevă fiscală", se arată în petiţia semnată deja de 400 de contribuabili.
Printre aceştia se numără Dragoş Bucurenci, Luiza Vasiliu, Vlad Mixich şi Simona Tache.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.