ATEbank deţine pachetul majoritar la ATEbank România şi are operaţiuni pe piaţa locală a asigurărilor, prin ATE Insurance.

Decizia vânzării a fost luată marţi seara la o întâlnire între ministrul de Finanţe, Yannis Stournaras, şi guvernatorul Băncii Greciei, George Provopoulos.

"Vânzarea va fi derulată pentru a aduce un beneficiu maxim statului elen", a spus oficialul citat de Wall Street Journal. Banca, un creditor tradiţional al sectorului agricol, se află într-un proces de restructurare pentru a scăpa de creditele neperformante şi de subsidiarele neprofitabile.

Piraeus, interesată să cumpere ATEbank

Piraeus Bank, a patra mare instituţie de credit din Grecia, de asemenea prezentă în România, şi-a exprimat interesul pentru achiziţia ATEbank.

Potrivit oficialului, ministrul şi guvernatorul băncii centrale au discutat şi despre planul de recapitalizare a sectorului bancar.

Grupul ATEbank a anunţat în mai 2011 că vrea să vândă participaţia majoritară pe care o deţine la ATEbank România, măsură care face parte dintr-un plan de restructurare necesar pentru respectarea reglementărilor Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat. ATEbank deţine 483 de sucursale în Grecia, 35 în România şi una în Germania.

Instituţia de credit elenă controlează 93,27% din acţiunile ATEbank România, un alt acţionar important fiind Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti UCECOM, cu sediul în Bucureşti, cu 3,83% din acţiuni.