Filmul „Memoriile unei gheişe“, al regizorului Rob Marshall, ne introduce în lumea delicată şi exotică a celor mai seducătoare femei ale Orientului.
Memoriile unei gheişe“ este un film extrem de pictural, care s-a bucurat de trei Oscaruri (pentru scenografie, imagini şi costume), trei Premii Bafta (pentru muzică, imagini şi costume) şi un Glob de Aur pentru coloană sonoră.
În 1929, Chiyo, o fetiţă de 9 ani dintr-un sat japonez, este vândută de către tatăl ei, pescar sărac, unei gheişe din Kyoto, Hatsumono (Li Gong), care o transformă în servitoare şi o supune unui regim foarte dur, geloasă fiind pe frumuseţea răpitoare a micuţei. De acest calvar o scapă rivala lui Hatsumono, graţioasa Mameha (Michelle Yeoh), care o pregăteşte minuţios pentru viaţa de gheişă. Astfel, Chiyo se transformă în gheişa Sayuri (Zhang Ziyi) şi îşi însuşeşte pregătirea artistică şi abilităţile de relaţionare socială capabile să o ajute să trăiască decent în societatea japoneză a secolului trecut.
Reverie la superlativ
Modul cum poartă kimonoul, felul în care se ridică de la masă sau cum toarnă sake-ul, fluiditatea mersului, abilitatea în a discuta cu partenerii, toate acestea fac parte din experienţa cotidiană a unei gheişe, iar când aceasta este întruparea perfecţiunii, apariţia ei e comparabilă cu un vis la superlativ. Şi niciun bărbat nu poate rezista unei asemenea reverii.
Sayuri pare să aibă, în sfârşit, lumea la picioare, însă cel de-al Doilea Război Mondial ameninţă atât Japonia, cât şi viaţa celei mai seducătoare gheişe.
Filmul regizorului Rob Marshall (acelaşi care a regizat musicalul de Oscar „Chicago“) a fost interzis în China pentru că o actriţă de origine chineză (Ziyi Zhang) interpretează o gheiş.
SÂMBĂTĂ, 20.30, ANTENA 1