Evenimentul Zilei > Actualitate > „Grătar Curat 2011”: S-au strâns şase tone de gunoaie
„Grătar Curat 2011”: S-au strâns şase tone de gunoaie

„Grătar Curat 2011”: S-au strâns şase tone de gunoaie

Peste şase tone de gunoaie au fost adunate din principalele zone de picnic şi petrecere a timpului líber din România în cadrul celei de-a doua ediţii a proiectului "Grătar curat".

Proiectul are ca scop responsabilizarea participanţilor la activităţile de recreere în natură, în special grătar, în legătură cu importanţa păstrării curăţeniei în aceste zone naturale de petrecere a timpului liber.
Finalul celei de-a doua ediţii a programului „Grătar Curat” a fost marcat printr-o cursă de plute din PET-uri pe Lacul Băneasa. În cursă s-au întrecut şase plute construite de voluntarii implicaţi în proiect. Aceştia au folosit pentru construirea plutelor aproximativ 7000 de PET-uri, lemn, sfoară şi pânză. Echipele au reprezentat cele şase zone în care s-a desfăşurat proiectul (Arad, Brăila, Galaţi, Craiova, Iaşi, Bucureşti) şi au fost formate din 36 de voluntari MaiMultVerde şi vedete-căpitan.
Vedetele care au răspuns prezent la cursă au fost Alina Puşcaş, Gina Maican, Antonia Ionescu şi Andrei Aradits, actori în serialul „Narcisa sălbatică”, Mihaela Călin, Crina Abrudan (Antena 1) şi Dragoş Bucurenci, preşedintele MaiMultVerde. Susţinător al vedetelor a fost Silvian Ionescu, comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu.
Câştigătorii cursei de plute din PET-uri au fost: echipa din Iaşi condusă de Alina Puşcaş şi Gina Maican – locul I, Brăila condusă de Antonia Ionescu – locul II şi Galaţi condusă de Mihaela Călin – locul III. Plutele vor fi expuse într-unul din parcurile din Bucureşti timp de o lună, iar ulterior toate materialele din componenţa plutelor vor fi duse la centrele de colectare pentru reciclare.
Programul „Grătar Curat” a mobilizat până în prezent, în cele două ediţii, peste 600 de voluntari din toată ţara.
Aceştia au strâns peste 20 de tone de gunoaie lăsate în urmă de participanţii la activităţile de recreere în natură. Ediţia a doua a proiectului a scos în evidenţă scăderea semnificativă a cantităţii de deşeuri din zonele vizate, dovedind că acţiunile repetate de responsabilizare a participanţilor la activităţi de recreere dau rezultate.
„Estimam acest lucru şi la începutul celei de-a doua ediţii a „Grătar Curat” şi ne bucură să putem constata la final că programul este una dintre iniţiativele în care cifrele mai mici înseamnă rezultate mai bune. Mai puţine gunoaie înseamnă condiţii mai bune de petrecere a timpului liber în natură. Finalul ediţiei 2011 ne bucură şi reuşeşte să răsplătească eforturile depuse de cei implicaţi în proiect”, a declarat Ana-Maria Taşu (Mureşan), Corporate Relations Manager, Heineken România.
„Chiar dacă spun o banalitate, uneori este util să repeţi că 1 şi cu 1 fac 2. Locul gunoaielor nu este în natură, ci la coşul de gunoi”, a conchis Dragoş Bucurenci, preşedintele MaiMultVerde.
Activităţile proiectului „Grătar curat” s-au desfăşurat pe perioada verii, la ele participând peste 170 de voluntari. Aceştia, alături de reprezentanţii Golden Brau au stat de vorbă cu mii de picnicari în încercarea de a-i convinge că un grătar bun este un grătar curat şi le-au dat saci de plastic pentru colectarea resturilor de la grătar.
Acţiunile de curăţenie şi informare a grataragiilor s-au desfăşurat în 6 locuri importante de organizare de grătare: Snagov (Complex Astoria), Iaşi (Pădurea C.A. Rosetti), Galaţi (Pădurea Gârboavele), Brăila (Pădurea Lacul Sărat), Arad (Pădurea Ceala), Dolj (Pădurea Bucovăţ). Evenimentul a fost organizat de Asociaţia MaiMultVerde cu sprijinul Golden Brau.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News