Evenimentul Zilei > Actualitate > Grand Central, cea mai aglomerată gară din lume
Grand Central, cea mai aglomerată gară din lume

Grand Central, cea mai aglomerată gară din lume

Istoria uneia dintre emblemele Statelor Unite, gara newyorkeză Grand Central, este prezentată astăzi, pe National Geographic, de la ora 22.00.

Cea mai mare gară din lume este în acelaşi timp unul dintre cele mai importante noduri feroviare din SUA, dar şi un obiectiv turistic ce atrage în fiecare an sute de mii de oameni.
Podelele Gării Grand Central suportă în fiecare zi greutatea a peste 750.000 de oameni. Dintre aceştia, doar o treime sunt acolo pentru a prinde trenul. Restul vin numai pentru a admira arhitectura superbă a acestei clădiri.
O gară cu istorie
Gara din inima Manhattanului a fost construită acum aproape 100 de ani. Terminalul a fost deschis oficial pe 2 februarie 1913, la zece ani după începerea construcţiei. Gara întinsă pe aproximativ 200.000 de metri pătraţi a devenit una dintre cele mai tranzitate din lume.

Grand Central are 44 de platforme pentru cele 67 de şine. O parte din ele pleacă de sub pământ, un lucru la fel de unic în lume ca mărimea impresionantă a acestui monument arhitectural. Documentarul prezentat de National Geographic, "Preţ pe nepreţuite: Grand Central din New York" face o incursiune în lumea magnifică din spatele unor ziduri vechi şi intens uzate în ultimul secol.
O structură ca aceasta este o adevărată lecţie despre cum o clădire se poate adapta în timp. Gara folosită de atât de mulţi americani va fi examinată în această producţie în cele mai mici detalii: de la sculptura incredibilă de pe tavan, care se numeşte "Transporturile" şi care îi înfăţişează pe Hercule, Minerva şi Mercur privind spre Park Avenue, până la dedesubturile acestei construcţii, acolo unde este generată electricitatea care pune trenurile în mişcare.
O megastructură atât prin dimensiuni impresionante, cât şi prin numărul de oameni care îi calcă porţile, Gara Grand Central din New York este vedeta acestui documentar ce încearcă să îi explice frumuseţea.
<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/ZpHRp-WgQ0w" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News