Vizitatorii acestui teritoriu maltez se lasa cuceriti de natura, credinta si spiritul boem al localnicilor.
Istorii rescrise si „descoperiri” spectaculoase incearca sa puna la indoiala adevarul din Biblie. Sa crezi sau sa nu crezi este intrebarea de baza care framanta spiritele, de la controversata carte „Codul lui Da Vinci” pana la documentarul „Mormantul pierdut al lui Iisus”. Cei care au astfel de indoieli ar trebui sa ajunga de Paste in Gozo, o insulita de 67 de kilometri patrati din Mediterana. Se spune ca aceasta este taramul fantastic unde Calypso l-ar fi tinut captiv pe Ulise.
Aflata la o jumatate de ora distanta cu feribotul de Malta, insula este invaluita intr-o magie proprie: pe de-o parte natura, stilul de viata al celor putin peste 30.000 de locuitori, dar si misterul unor locuri speciale, unde credinta capata contur.
Puterea credintei
Ta’Pinu - asa se numeste singura biserica nepictata in interior. Credinciosii spun ca este locul ideal pentru cei care cred in minuni: intr-o camera se afla o expozitie de obiecte donate de cei care au primit raspuns la rugaciunile lor, traind un adevarat miracol. Zidurile micii incaperi sunt tapetate cu pansamente, proteze, poze si marturii scrise ale vizitatorilor.
Se spune ca printre cei pe care Maica Domnului i-a ajutat se numara si un pompier ce facea parte din echipa de salvare dintr-unul din turnurile gemene din New York, pe 11 septembrie 2001. Inconjurat de fum, omul nu credea ca mai poate scapa. Avea la el o iconita a Fecioarei de la Ta’Pinu si, strangand-o la piept, a reusit sa razbata afara prin fum.
Farmecul interior al catedralei merita o vizita chiar si din partea celor care nu cred in povesti, dar se lasa cuceriti de linistea pe care o inspira atmosfera de aici. Daca in privinta religiei ai anumite retineri, natura cu siguranta te va convinge: fereastra albastra, sapata in stanca de apele turcoaz ale marii, te va duce cu gandul la titanii care modelau muntii.
Aventura in jeep
Cea mai buna varianta pentru a cunoaste insula este chiar o aventura adevarata: un jeep safari antrenant, in care numai cei suficient de curajosi au voie sa fie soferi. In primul rand pentru ca masinile, produse in India, arata la fel ca vechiul nostru ARO. In al doilea rand, fosta colonie britanica pana in anii ‘70, in Malta masinile circula pe partea stanga si au, bineinteles, volanul pe dreapta. Asa ca nu cauta inutil schimbatorul de viteze in partea dreapta! Daca se intampla sa intri pe contrasens, nu te ingrijora: maltezii sunt obisnuiti cu turistii nepriceputi si-ti vor arata cum sa ajungi pe calea cea buna.
Viata in Gozo - insula mai verde si mai mica decat Malta - se misca intr-un stil boieresc: tacticos. Ritmurile sunt dictate de anotimpuri, pescuit si credinta.
Nu ratati!
Scufundari. Este o adevarata placere sa admiri enormele lanturi de corali din jurul insulei. Aici poti face diferite cursuri si chiar participa la mici competitii.
Victoria, cetatea din Gozo. In Cetatea linistii, asa cum i se mai spune, vizitatorul paseste intr-o lume de mult disparuta, in care stradutele din piatra, inguste, erau un adevarat labirint pentru nou-veniti. Daca ajungi aici la pranz, vei gasi toate obloanele trase si o liniste tulburata doar de pasii turistilor. De pe metereze poti admira intreaga insula.
Preturi
> inchirierea unei masini: 30-40 de euro/zi
> intrarea la muzee: doua lire malteze (elevii si studentii au reducere 50%)
> o sticla de apa de 0,5 litri: 40 de centi maltezi
> un pranz mediu: 4,5 lire malteze
Nota: o lira malteza echivaleaza cu 2,5 euro
Oferte
> Malta, 515 euro. Pachetul include transportul cu avionul si cazarea cu mic dejun la Hotelul Intercontinental, de cinci stele, 5 zile. Agentia Happy Tour, 021/313.55.22.
> Malta, 383 euro. Pachetul include transportul cu avionul si cazarea cu mic dejun la Hotelul Solana, de patru stele, 5 zile. Agentia Malta Travel, 021/317.59.93.