Cu o voce slabă, cu fața emaciată acoperită de o mască din plexiglas, DeAngelo  a răspuns în fața instanței: „vinovat”.

Luni, Joseph James DeAngelo s-a declarat vinovat pentru cele 13 crime de care a fost acuzat în 2018, în California.

Omul care a fost poreclit „Golden State Killer” a recunoscut, de asemenea, că este autorul a 60 de violuri comise în anii 1970-80, care nu făceau parte din acuzații.

Prin intermediul unui acord negociat cu procurorul, DeAngelo, în vârstă 74 de ani, va evita pedeapsa cu moartea, dar va fi condamnat la închisoare pe viață.

Timp de 14 ani, „Golden State killer” a terorizat California, de la nord la sud.

Mai întâi a făcut ravagii în Sacramento în 1974, apoi în zona San Francisco și în Orange County, la sud de Los Angeles.

A început prin vizarea femeilor singure acasă, apoi a atacat cupluri precum Lyman și Charlene Smith, ale căror cranii au fost zdrobite cu bușteni de șemineu, în 1980.

Ca și Zodiac Killer, Joseph James DeAngelo s-a jucat de-a șoarecele și pisica cu autoritățile, via mesaje telefonice. Și dacă a reușit inițial să scape a fost probabil  că el însuși a fost ofițer de poliție în anii ’70.

Luni, procurorii au descris ororile la care DeAngelo își supunea victimele.

Apoi, dintr-odată, nimic nu s-a mai întâmplat.

După o ultimă crimă, în 1986, DeAngelo devine tată model și își crește cele trei fiice într-o zonă rezidențială din Sacramento. Pistele se înfundă și cazul devine un „cold case”. Până în 2016.

FBI a folosit apoi urme de ADN prelevate de la mai multe crime și a creat un profil pe site-ul de genealogie GEDmatch, ceea ce face posibilă găsirea membrilor familiei datorită geneticii.

Așa au ajuns la Joseph DeAngelo. Într-o după amiază de aprilie, în 2018, polițiștii i-au pus cătușele, atunci când ieșea din casă.

Potrivit poliției, „Golden State Killer” s-a declarat „surprins”.

Criminalul din Statul de Aur, după supranumele Californiei, sau „primul hărţuitor nocturne” a fost descoperit, în urma analizei AND, în apropiere de Sacramento, capitala californiană unde s-au produs cele mai multe dintre crimele sale, scrie Agerpres.

Criminalul ducea un trai liniştit într-un cartier select, potrivit autorităţilor.

Vârsta victimelor mergea de la 14 la 41 de ani. Majoritatea crimelor sale au avut loc în împrejurimile Sacramento, dar unele s-au produs în golful San Francisco sau în sudul coastei californiene, până în Orange County.

El intra prin efracţie în casele victimelor sale, le lega, iar apoi le viola. Primele două crime au avut loc în februarie 1978.

„Toată lumea se temea (…), unii dormeau cu o armă lângă ei, alţii îşi luaseră câine”, a explicat agentul FBI Marcus Knutson pe site-ul poliţiei federale.

Joseph James DeAngelo a fost poliţist în California în anii 1970, dar a fost concediat pentru un furt din magazine.

„Este posibil ca el să fi comis aceste crime atunci când era agent de poliţie”, a declarat şeriful din Sacramento, Scott Jones, în cadrul conferinţei de presă, adăugând că autorităţile încearcă să determine dacă aşa s-a întâmplat sau nu faptele.