Globalizarea, o amenintare pentru noile state UE

Globalizarea, o amenintare pentru noile state UE

Fenomenul slabeste noii membri, exporturile acestora fiind nevoite sa concureze direct cu tarile emergente din Asia, se arata intr-un raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, citat de AFP.

Acest fenoment reprezinta insa un atu pentru tarile bogate ale Uniunii Europene deoarece "exporturile lor intra putin in concurenta cu tarile in curs de dezvoltare".

De cealalata parte, cei mai multi noi membri si cativa dintre cei vechi, precum Italia, Grecia si Portugalia,  "exporta produse similare cu cele exportate de economiile emergente din Asia, in special in domeniile textile, imbracaminte si pielarie si sunt deci confruntate cu o concurenta mai acerba", precizeaza organizatia in primul sau raport economic referitor la Uniunea Europeana a celor 27 de state.

Specialistii avertizeaza ca statele UE sunt afectate si de un fenomen de "globalizare interna".

Ne puteți urmări și pe Google News

OECD sustine ca este necesara o accelerare a progreselor spre o piata unica, acesta fiind conditia cheie pentru "prosperitatea pe termen lung a Europei". Potrivit raportului, principalul punct slab al pietei unice este sectorul serviciilor, diferentele legislative provocand greutati furnizorilor care doresc sa deruleze afaceri la nivel european.

Mai mult, competitia este destul de slaba in domenii importante precum electricitatea, gazele naturale, telecomunicatiile si serviciile postale. Raportul apreciaza progresele facute in domeniul  Politicii Agricole Comune, insa subliniaza necesitatea ruperii oricarei legaturi intre subventii si productia agricola.

Infiintata in 1961, OECD consiliaza guvernele statelor europene in materie de politica economica, sociala si de guvernamant. Romania a fost admisa ca Observator in cadrul Grupului de Lucru pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii al organizatiei in luna martie a acestui an.

Sursa: Rompres