Organismul anti-monopol din Rusia, FAS, a declarat că firma Apple este investigată deoarece există suspiciuni că abuzează de poziția dominantă pe care a obținut-o pe piață.

Investigația a pornit după ce aplicația celor de la Kaspersky Lab, Safe Kids a fost refuzată de cei de la Apple. Aceștia au preferat să își lanseze o nouă versiune a propriei aplicații de control parental, Screen Time, cu funcții similare celei de la Kaspersky.

Cei de la Apple au invocat pentru Reuters o declarație din luna aprilie prin care arătau că au înlăturat din magazinul virtual câteva aplicații de control parental care „puneau în pericol intimitatea și securitatea informatică a utilizatorilor”.

Compania susține că era vorba despre tehnologie „extrem de invazivă” numită Mobile Device Management și că folosirea într-o aplicație destinată consumatorilor ar fi încălcat regulile platformei App Store.

Cei de la Kaspersky au răspuns că prevederile Apple pentru App Store permiteau o folosire limitată a MDM, dar nu au putut să afle cum pot obține permisiunea celor de la Apple pentru acest mod de utilizare a tehnologiei. Astfel că regula nu se aplică decât concurenței Apple, scrie Reuters.