GIANINA: Soluţie de curăţat stresul

GIANINA: Soluţie de curăţat stresul

Fiindcă îmi sunteţi simpatici şi vreau să ne îmbunătăţim cu toţii calitatea timpului petrecut în maşină, ca să devenim mai calmi şi să nu acumulă m riduri, m-am hotărât să vă dau o idee. Sau să v-o reamintesc, dacă aţi mai aplicat-o. E simplă. Constă în folosirea la maximum a timpului obligatoriu de petrecut în maşină.

Cum? Ascultând cursuri audio. Deocamdată eu nu am găsit decât lecţii de limbi străine. Dar bănuiesc că trebuie să fie disponibile pentru orice disciplină umanistă. Matematica nu merge ascultată, nici chimia şi, bineînţeles, nici sportul. Dar există destule limbi străine care sunt tărâmuri noi pentru cei ce le-ar vrea descifrate.

Am făcut rost de franceză, sunt mai multe CD-uri, câte 20 de lecţii pe fiecare. E chiar antrenant. Nu te mai deranjează să stai ore în şir în trafic, te oftici când eşti obligat să parchezi şi să cobori să-ţi continui treburile obişnuite. Deci nervii sunt la adăpost, iar satisfacţia că ştii să formulezi o propoziţie în plus faţă de momentul în care te-ai urcat la volan - incomparabilă. Nu e nicio glumă, trebuie încercat. Totul se bazează pe sistemul de învăţare al copilului mic, prin auz în primul rând. Nu insişti pe gramatică, nu te interesează cum se scrie, asculţi vocea care te îndrumă: „Cutare lucru se numeşte astfel: ...“ şi după trei CD-uri puse de vreo două ori vă garantez că puteţi lega o conversaţie simplă în orice limbă aţi încerca. Nenea ăla te imvită să repeţi după el şi fiind singur în maşină scapi de ruşinea de a pronunţa aiurea, aşa că exersezi şi iar exersezi, te prosteşti în toate felurile până când sună onorabil. Vocea din aparat nu te ceartă, nu râde de tine, e calmă şi merge mai departe. Dacă n-ai înţeles, reiei şi tot aşa. Stresul este un flagel greu de stăpânit, care ştiţi câte victime face. De ce să nu ne opunem cumva, de ce să nu-i transformăm cauzele în avantaje?

Iar dacă n-aveţi chef de limbi străine, se pot acumula lucruri grozave ascultând cărţi audio, în lectura unor mari actori, în lectura scriitorilor, nu contează, e frumos că poţi auzi poveşti minunate, ca atunci când erai mic şi stăteai lipit de radio, în timp ce afară e furtună, haos şi în general prăpăd. Audiţie plăcută!

Ne puteți urmări și pe Google News