Evenimentul Zilei > Actualitate > GIANINA: Integrati masinile!
GIANINA: Integrati masinile!

GIANINA: Integrati masinile!

Am plecat, draga, si eu in vacanta afara din Bucuresti, intr-o regiune din zona de vest a Comunitatii din care facem parte.

Am stat cateva zile intr-o regiune unde se vorbea mult franceza, intr-un oras numit Paris. Seamana un pic cu Bucurestiul nostru cel frumos, doar ca e mai mare si mai vechi in Uniune. Cladiri ca in centru la noi – peste tot la ei.

Hai sa va spun, ca sa nu-mi reprosati ca nu stiu ce, ai fost Gianino plecata recent, vazusi ce si cum si nu ne-ai avertizat si pe noi ce sa facem cu masinile, care-i mersu’ pe-acolo, unde-o sa ajungem, ca o sa trecem prin ce-au trecut ei, din moment ce ei au ceva mai multa vechime. Asa ca va zic.

Dom’le, toate masinile care circula, in afara de autobuze, sunt mici. Hai ca ne-ai lamurit bustean – parca vad ca-mi ziceti. Si noi avem masini mici. Doar e visul de-o viata al omului de Romania. Pai, daca nu aveti rabdare. Uite, vedeti, asta e cusurul nostru. Nu avem rabdare. Asa. Despre ce vorbeam? De mici. Mici?

Sunt buni, dar acolo nu au. Nu draga, de masini mici. Asaaa! Da, masinile asa erau. Mici. Mici de tot vreau sa zic. Una dupa alta, circuland sau parcate, vezi doar masini pitice, de doua locuri. Asta ca sa nu mai socotesc motocicletele si scuterele, ca inteleg ca acum, fiind mai frig, sunt mai rare. Dar sunt si d-astea destule.

Biciclete mai rarut, dar au soselele lor speciale puse deoparte, nu te atingi. Dar chestia asta m-a uluit. Cum, dom’le, astia sunt asa sarantoci, nu vezi si tu niste gipane, niste limuzine, niste harabaie sa-ti umple ochiul si sa-l si depaseasca? Mereu in depasire, asa ca la noi? Numai piticanii de diverse culori, proveniente si viteze vanturandu-se prin oras?

M-am minunat cu voce tare, dar nu m-a inteles nimeni, ca vorbeam in romana si fraierii aia nu au invatat inca limba noastra stramoseasca, e drept ca si ea e cam prea in adancuri infundata, dar, totusi, noi le-am facut hatarul sa ne integram prin casa lor mare, lucioasa, spalata cu miliarde de detergenti si-nauntru si-afara.

Si am observat toata tarasenia si m-am gandit ca trebuie sa fie ceva de stau astia asa inghesuiti pe sosele, chinuiti in autoturismele lor mici. Ce sa fie? Poate va prindeti voi inainte. O sa ma mai gandesc si eu.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: