Celebrul fost baschetbalist român Ghiţă Mureşan este extrem de activ şi după încheierea carierei de jucător. Singurul român care a jucat în NBA îşi împarte timpul în mai multe locuri.

Are propria academie de baschet, în Carolina de Nord, unde organizează campusuri pentru copii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani, se ocupă de primirea echipelor venite în vizită la formaţia Washington Wizards şi, mai nou, va apărea în cel de-al doilea său film, alături de actori precum Hal Rudnick şi Paul Ashton.

Într-un interviu acordat pentru EVZ, „Big Ghiţă” vorbeşte despre noul film în care va apărea, al doilea, după „My Giant”.

„Baschetul nu e plantaţie de cartofi”

EVZ: Salut, Ghiţă! Ce noutăţi ai de pe tărâmurile americane?
Ghiţă Mureşan:
Organizez liga de baschet pentru copii. Vara facem campusuri, lucrăm cu copii de 6-14 ani la academia mea. E pentru fair-play. Am zece antrenori. O să vin şi în ţară, în august, ca să organizez campusuri de baschet la Constanţa şi la Cluj.

Ce părere ai despre nivelul baschetului românesc?
Nu s-a schimbat nimic de 20 de ani. Am stat pe loc faţă de alte ţări, n-am crescut jucători, pentru că nu avem programe clare. Dacă dai un search, o să vezi că programele de juniori sunt de pe vremea lui Ceauşescu. N-avem nici antrenori capabili să schimbe ceva, în afară de Marcel Ţenter.

Ce crezi că e de făcut pentru a creşte nivelul acestui sport în ţara noastră?
Ar trebui s-o întrebi pe Carmen Tocală, care e preşedinte la federaţie. Ştie că fac campusuri de baschet în America, dar nu m-a chemat niciodată să organizez aşa ceva şi în ţară. Am ajuns la Cluj prin intermediul lui Mircea Cristescu. De când e Carmen la federaţie, totul se mişcă încet. Baschetul nu se face peste noapte, nu e o plantaţie de cartofi pe care o cultivi în câteva zile.

Baschetul are buget mai mare ca handbalul datorită unor programe…
Nu faci program de-acum pentru anul viitor, ci pentru cinci ani. Înainte, ne băteam la juniori în turneele finale cu Ungaria, Grecia, eram pe locurile 3-4. Nu-mi place că federaţia a îngrădit jucătorii români. Cei tineri stau pe bancă, în loc să joace. Sunt prea mulţi străini. Dacă vom continua aşa, vom fi jos cu naţionala toată viaţa. Când spaniolii nu s-au calificat la Mondiale, federaţia lor a lăsat doar doi străini să joace într-o echipă.

„Pot aduce antrenori din NBA”

Ai putea da o mână de ajutor?
Pot aduce doi sau trei antrenori din NBA, dar nu-i plătesc din buzunarul meu. Am câţiva prieteni care ar veni în România, dacă li se plătesc masa, cazarea, avionul. Fostul meu antrenor de la New Jersey ar veni sută-n mie. Antrenorii români ar trebui să înveţe de la străini.

Ţi-ar fi ajuns cei 600.000 de euro, risipiţi de Monica Iacob Ridzi?
(Râde în hohote). Mă descurc şi cu 100.000 de euro. Aduceam antrenori din NBA cu câteva mii de dolari. Cu restul banilor aş fi făcut un program sportiv pentru toţi copiii din ţară cu vârste între 5 şi 15 ani. Nu trebuie votate potcoavele, cei care mint.

Mai joci în vreun film?
O să apar în cel de-al doilea meu film. Se va numi „Serial buddies”. Sunt personaj negativ, un fel de terminator! (Râde). E ca Sylver (n.r. – Sylvester Stalone). E mai mult o comedie amară. Filmul va avea o oră şi 40 de minute şi va fi gata în iulie. Am filmat într-o casă. Chinuiesc celelalte personaje, la ordinul unui boss! Am filmat în Connecticut, pe o ploaie teribilă. Am stat toată ziua în apă. N-a fost deloc uşor. O să fiu foarte cunoscut după acest film, deşi apar numai câteva minute.

"Acum patru ani, mi s-a propus să mă ocup gratis de naţională. Nu doream să fiu doar cu numele. Nu mi s-au dat sarcini. Mi s-a spus doar: «Lasă, fii şi tu pe aici!».",
Ghiţă Mureşan,
singurul baschetbalist român care a jucat în NBA

COŞMAR

A suferit o depresie după un blat!

Ghiţă Mureşan spune că blaturi au fost nu numai în fotbal, ci şi în baschet. „Am avut o mare depresie după o finală cu Steaua. Eram la Universitatea Cluj. Arbitrii nu ne-au lăsat să jucăm, erau blat cu steliştii. A trebuit să participăm şi noi… După 15 ani, am aflat că acel arbitru s-a vândut pentru 300 de dolari. Am muncit un an şi a venit un arbitru ca să întoarcă destinul în cinci minute. După Revoluţie, un arbitru a spus: «Voi fraieriţi sponsorii să vă dea bani, iar noi vă fraierim să ni-i daţi nouă». În România, sunt concepţii ceauşite, că trebuie să câştige numai Steaua şi Dinamo. Sper ca scandalul din fotbal să fie un început. Să-i aresteze pe toţi care fac blaturi! Să se continue cu celelalte sporturi, că şi acolo sunt nereguli. Ăştia nu ştiu ce înseamnă să fii fair-play. Dacă începi odată cu acest virus, greu mai scapi de el.”