Ghid complet pentru ofertele MBA

Ghid complet pentru ofertele MBA

Renumite scoli de business din America si Europa vor oferi, miercuri, programe de studii tinerilor care vor sa lucreze in marile companii.

Tinerii care vor sa invete cum sa demareze propria afacere pot participa, pe 14 martie, la primul Targ international de MBA-uri, care va avea loc la Bucuresti, la Hotelul Marriott. Inscrierile se fac gratuit, pe site-ul www.topuniversities.com. Scolile din Statele Unite si din Europa, care vin in capitala Romaniei, ofera exclusiv, in timpul evenimentului, burse de doua milioane de euro. 

Diploma care creste salariul

Cel mai mare targ de programe de masterat in afaceri vine pentru prima data si in Romania, dupa 12 ani de cutreierat globul. Peste 20 de scoli internationale de business vor fi prezente in Capitala. Astfel, cei interesati de o cariera in management sau care, pur si simplu, vor sa invete cum se face o afacere intr-un anumit domeniu pot incerca sa isi gaseasca MBA-ul care li se potriveste. Ei pot sta de vorba cu reprezentantii scolilor internationale de business, care se ocupa de admitere, dar si cu absolventi de MBA, care le pot impartasi din experienta lor.

Conform unei cercetari a Quacquarelli Symonds (QS), organizatorii targului, salariul unui manager care are un MBA ajunge in Europa si in Statele Unite, in medie, la 90.250 de dolari, in timp ce in Romania este de 20.000 de dolari, la companiile nationale, si de 35.000 de dolari, la cele internationale. „Ca o regula, cu cat reputatia unei scoli de business este mai buna, cu atat salariul pe care il obtii la finele programului este mai mare”, spune Nunzio Quacquarelli, manager al QS. 

Nimeni nu pierde

Multi dintre cei care au ales un program de masterat in afaceri au dorit sa ocupe pozitii mai inalte la firmele la care lucrau, sa obtina salarii mai mari ori sa isi deschida propriile afaceri. „Este interesant de observat numarul de businessuri proprii care se deschid pana la finalul perioadei de studii, raportat la numarul initial de cursanti sau la cel de fosti absolventi. Acesta este principalul beneficiu al programului: incurajarea liberei initiative si a spiritului antreprenorial”, spune Ligia Baltag, absolventa a unui Executive MBA la ASEBUSS, Romania.Pe de alta parte, inainte de a te inscrie la un masterat, este bine sa te gandesti ce vrei sa faci dupa ce termini programul.

Alegere: in tara sau in strainatate

Daca te-ai decis sa devii consultant in management sau sa lucrezi in cadrul unei banci, cel mai indicat este sa alegi unul dintre cele 50 de MBA-uri, cele mai bune in domeniu, dintre care jumatate sunt in America. In schimb, daca vrei sa continui sa lucrezi in tara, cel mai bine este sa faci un MBA in Romania, dupa cum spune Nunzio Quacquarelli. In Europa, pretul unui MBA variaza intre 5.000 si 34.000 de euro pe an, incluzand cartile si banii necesari pentru trai.

Dar in cadrul targului se vor acorda numeroase burse, cum este cea speciala pentru femei, oferita de IE Instituto de Empresa din Spania, de 36.000 de dolari. De asemenea, Cass Business School din Londra pune la dispozitia tinerelor o bursa completa de 47.500 de dolari.

Fa-ti program pentru targ

La targul din 14 martie vor participa scoala americana Thunderbird si mai multe institutii din Europa, precum IE-Instituto de Empresa, ESADE, SDA Bocconi, Manchester Business School, Warwick. Vizitatorii vor putea obtine informatii despre programele pe care le ofera scolile, despre costuri, ajutoare financiare si posibilitati de avansare in cariera dupa absolvire. De asemenea, vor exista sesiuni de informare pentru cei care vor sa sustina un examen de limba engleza IELTS sau unul de cultura generala GMAT. 

Pe alese

Lista universitatilor prezente

> Wu Executive Academy Vienna, Austria > University of Antwerp Management School, Belgia > Aerospace MBA/ Toulouse Business School, Franta > Insead Franta si Singapore, Franta > European School of Management and Technology, Germania > GISMA Business School, Germania > Offenburg University of Applied Sciences, Germania > City-Affilinst of the University of Sheffield, Grecia > CEU Business School, Ungaria > SDA Bocconi School of Management, Italia > MIP Politecnico Di Milano, Italia > Amsterdam Business School, Olanda > The Hague University, Olanda > CODECS, Romania > Institute for Business and Public Administration - ASEBUSS, Romania > IEDC - Bled School of Management, Slovenia > EAE-Business School, Spania > ESADE Business School, Spania > IE Business School Madrid, Spania > University of St. Gallen, Elvetia > Manchester Business School - Anglia > WARWICK Business School, Anglia > WESTMINSTER Business School, Anglia > Thunderbird, SUA.

Incearca

Burse de 2 milioane euro

> Wharton School, 30.000 de dolari > Chicago GSB, 40.000 de dolari > Politecnico di Milano, 2 milioane de euro > ESMT, 80.000 de euro > IE Instituto de Empresa, 42.000 de euro > Wim Kok Nijenrode, 15.000 de euro > Ashridge Business School, 30.000 de lire > Quacquarelli Symonds, 30.000 de dolari > MIB School of Management, 20.000 de euro > Cass Business School din Londra, 3 burse de 160.000 de dolari in total >  Rotman School of Management, 35.000 de dolari

Sfaturi

Sase pasi importanti pentru a impresiona

Cei care vor sa participe la Targul MBA-urilor pentru a cauta cat mai multe informatii despre tipurile de programe sau pentru a afla ce oportunitati de angajare sunt dupa absolvirea unui astfel de masterat trebuie sa se pregateasca inainte de a merge la eveniment.

> Trebuie sa fii pregatit sa astepti ca sa stai de vorba cu reprezentantii scolilor de afaceri, tinand cont ca la astfel de targuri sunt in jur de 40.000 de vizitatori. Din aceasta cauza, este indicat sa ai cateva intrebari punctuale pregatite, pentru ca vei avea la dispozitie putin timp pentru discutii.

> Pregateste-ti o lista cu institutiile de invatamant care te intereseaza si care ti se potrivesc. Trebuie sa fii constient atat de profilul scolii, cat si de costuri.  > Nu uita sa intrebi despre stilul de predare, studentii care participa la program, perspectivele dupa absolvire, dar si costurile vietii in tara in care vrei sa studiezi.

> Nu ocupa toata ziua reprezentantilor scolilor de afaceri. Este de preferat sa fii concis, pentru a face o imagine buna. In cazul in care ti-ai adus diplomele cu tine, este recomandat sa nu le scoti din mapa pana cand nu iti sunt cerute.

> Stai de vorba cu absolventii de MBA prezenti la targ. Ei iti pot da informatii importante despre programul de studii.

> Ai grija cum te imbraci. Chiar daca nu dai un examen de admitere, te vei intalni cu cei care ar putea fi viitorii tai profesori. Asa ca nu adopta un costum prea formal, dar nici nu te prezenta in jeansi si tricou.

CARIERA

Din experienta unui absolvent

Ligia Baltag , seful Serviciului de Politici de Creditare - Intreprinderi Mici si Mijlocii de la Banca ABN AMRO, a ales un Executive MBA la ASEBUSS, in 2004, pentru ca acest program de studii pune accentul pe experienta manageriala si pe metoda studiilor de caz. Era deja liderul unei echipe si avea cunostinte foarte bune de limba engleza. Suma de 8.000 de euro pentru un an academic nu i s-a parut prea mare.

Dupa doi ani de program si-a constituit o retea in care a cooptat mai multi colegi care ocupa pozitii de manageri in diverse companii, are o diploma recunoscuta international si este convinsa ca acum ii este mult mai simplu sa-si deschida propria afacere. „Nicio institutie nu poate garanta promovarea imediata a celor care urmeaza acest program. Dar, cu siguranta, in dezvoltarea pe mai departe a carierei se va tine cont de experienta capatata de-a lungul celor doi ani”, spune Ligia Baltag. Ea precizeaza ca patronii restaurantelor „La Mama” din Capitala sunt absolventi de MBA, iar dupa finalizarea studiilor au avut curajul sa inceapa aceasta afacere.  

Pe de alta parte, absolventa de Executive MBA spune ca nu se merita sa te inscrii la un astfel de program doar pentru a-ti adauga un rand la CV.

Ne puteți urmări și pe Google News