Luptătorii ilegalişti pentru înfrumuseţarea spaţiului urban lovesc noaptea cu arme redutabile: răsaduri, seminţe, îngrăşăminte.
Intră în acţiune numai noaptea. Sunt „înarmaţi“ până în dinţi. Bombele lor mustesc de seminţe, armele lor sunt chimicale, iar furcile sunt nelipsite din dotare. Aplică tehnici anarhiste, iar atitudinea lor este total revoluţionară. Scopul este însă unul măreţ: să înfrumuseţeze.
O armată autointitulată Gherila Grădinilor îşi îngroaşă rândurile pe zi ce trece, luptând din răsputeri să transforme terenurile înţelenite din zonele urbane în adevărate paradisuri horticole. Pentru a atesta victoriile repurtate şi pentru a da un imbold mişcării, unul dintre generalii gherilei, Richard Reynolds, un britanic în vârstă de 30 de ani, a scris un manual - „Despre Gherila Grădinilor“, relevă Reuters.
În această carte, generalul defineşte clar activitatea gherilei - „cultivarea ilicită a pământului care aparţine altcuiva“. Defineşte clar şi inamicii mişcării: neglijenţa şi lipsa frumuseţii pământului. Ghidul activiştilor „verzi“
Gherila Grădinilor a prins rădăcini în anii ’70 la New York, iar de atunci a impulsionat tot mai mulţi locuitori ai urbelor să sfideze autorităţile şi să adopte spaţii publice lăsate în paragină.
„Pământul este o resursă finită. Şi totuşi multe zone nu sunt folosite. Asta mi se pare o nebunie“, a explicat Reynolds, un fost publicitar, care a hotărât să scrie manualul gherilei după ce website-ul guerrillagardening.org a devenit un punct de reper pentru oameni din toată lumea care vor să devină activişti verzi, folosind metode de luptă în comuniune cu natura. Membrii mişcării acţionează neobosit.
În Londra, câteva trupe au sfidat, recent, întunericul şi legea pentru a transforma un teren din sud-est într-o explozie de culori şi miresme date de levănţica şi margaretele plantate. Odată ce-şi îndeplinesc riscantele misiuni, luptătorii de gherilă, fiecare identificat printr-un număr urmat de indicativul GG şi prenume, îşi postează victoriile pe website-ul mişcării. Aici pot fi găsite poveşti ale acţiunilor precum şi fotografii care atestă succesele înregistrate. Zürich - Elveţia, Montreal - Canada, Berlin - Germania, Tokyo - Japonia sunt doar câteva dintre marile aglomerări urbane în care Gherila Grădinilor a dat lovitura.
MEREU CÂŞTIGĂTORI În afara legii, dar cu sufletul împăcat În Marea Britanie, acţiunile Gherilei Grădinilor nu sunt legale întrucât se consideră că o persoană care sapă pe un teren pe care nu îl deţine comite o infracţiune. Cu toate acestea, Richard Reynolds insistă asupra faptului că iniţiativele mişcării nu se soldează cu victime.
„Da, conform legii, acţiunile noastre sunt echivalente cu stricăciunile... dar bunul-simţ ne sugerează că este tocmai invers“, a spus acesta. El a relatat că trupe care au acţionat în centrul Londrei au fost luate la rost de poliţişti care le-au ordonat să lase uneltele jos. „Ne-am retras în silă“, a declarat generalul, adăugând, zâmbind, că luptătorii au revenit o oră mai târziu, când în zonă nu mai erau forţe de ordine. Reynolds susţine că din acest război toată lumea va avea de câştigat, chiar dacă unii vor realiza abia în timp.