Evenimentul Zilei > EVZ Play > Petre Gavrilă: „Ghana va învinge Uruguay şi va merge în semifinale!”
Petre Gavrilă: „Ghana va învinge Uruguay şi va merge în semifinale!”

Petre Gavrilă: „Ghana va învinge Uruguay şi va merge în semifinale!”

Antrenorul Petre Gavrilă, care a pregătit naţionala "Stelelor Negre" în 1995, susţine că Gyan şi compania vor continua să uimească şi vor ajunge în primele patru echipe ale lumii.

Ghana este marea revelaţie a Cupei Mondiale. Singura reprezentantă a Continentului Negru rămasă în competiţie a învins sâmbătă seară naţionala SUA, cu scorul de 2-1, după prelungiri.

Surpriza este cu atât mai mare cu cât africanii nu-l au la dispoziţie la acest turneu final pe starul Michael Essien. În sferturile de finală, ghanezii vor da piept cu Uruguay şi au şansa de a deveni prima echipă africană care ajunge în semifinalele Cupei Mondiale.

"M-a uimit disciplina tactică"

Antrenorul Petre Gavrilă este românul care cunoaşte cel mai bine realităţile fotbalului din Ghana. Gavrilă a stat cinci ani în respectiva ţară (între 1990 şi 1995), timp în care a pregătit cel mai cunoscut club din campionat, Hearts Of Oak. Pentru o scurtă perioadă, românul a stat şi pe banca tehnică a naţionalei "Stelelor Negre". Petre Gavrilă este proprietarul şcolii de Fotbal "Euro-Africa" din Buşteni, care are o "filială" şi la Accra, de unde aduce mereu fotbalişti în România.

"Pentru mine, Ghana nu e o surpriză. Au mulţi jucători din generaţia care a câşigat Mondialul la «under 20». E important că antrenorul Rajevac şi-a impus ideile. E clar că, deşi e mai puţin cunoscut, a făcut mai multe decât Carlos Alberto Parreira (n.r. – antrenorul Africii de Sud) sau Sven Goran Eriksson (n.r. – de la Coasta de Fildeş). Să-l ţii rezervă pe Muntari, de la Inter Milano, spune totul despre Rajevac. M-a uimit disciplina tactică. Ghana va învinge Uruguay şi va merge în semifinale", a pronosticat Gavrilă.

"Aş putea scrie o carte despre amintirile de acolo. La naţională i-am avut elevi pe Abedi Pele, pe Yeboah… La club aveam vreo 50 de jucători. Le-am spus că n-am ce face cu atâţia, apoi am înţeles de ce erau atâţia. Mulţi nu veneau la antrenamente, unii nu apăreau nici la meciuri. Dacă le zicea vreun vraci că o să le fie rău, nu veneau nici la stadion. Nu făceau încălzire. Stăteau într-o cameră micuţă şi se rugau acolo cu un vraci. Ieşea un fum… Preşedintele Consiliului de Ad ministraţie era John Atta Mils, actualul preşedinte al ţării", ne-a mai dezvăluit Petre Gavrilă.

SUA – GHANA 1- 2
Marcatori
: Donovan (62 – penalty)/ K.P. Boateng (5), A. Gyan (93)

SUA: Howard 6, Cherundolo 5, Demerit 5, Bocanegra 5, Bornstein 5, Donovan 7, M. Bradley 5, Clark 4 (31, M. Edu 5), Dempsey 6, Findley 5 (46, Feilhaber 5), Altidore 5 (91, H. Gomez 4).
Antrenor
: Bob Bradley

GHANA: Kingson 6, Paintsil 6, Jonathan 5, Mensah 6, Sarpei 6 (73, Addy 5), Inkoom 6 (113, Muntari), Annan 6, K.P. Boateng 7 (78, Appiah 6), Ayew 6, K.Asamoah 6, A. Gyan 6.
Antrenor: Milovan Rajevac

Arbitri: V. Kassai 7 – G. Eros 7, T. Vamos 7 (toţi din Ungaria)

Stadion: "Royal Bafokeng" – Rustenburg; Spectatori: 34.976

GOLGHETERI

  • 3 goluri: Higuain (Argentina), Vittek (Slovacia), D. Villa (Spania), L. Suarez (Uruguay), A. Gyan (Ghana), Donovan (SUA), T. Müller (Germania)