Evenimentul Zilei > Politica > Gestul controversat care trădează legătura între Maior și PSD. Reacția lui Dăncilă spune tot
Gestul controversat care trădează legătura între Maior și PSD. Reacția lui Dăncilă spune tot

Gestul controversat care trădează legătura între Maior și PSD. Reacția lui Dăncilă spune tot

Documentul prin care fostul ministru de Externe Teodor Meleșcanu l-ar fi emis pentru rechemarea ambasadorului George Maior în ţară nu a ajuns nici în acest moment la premierul Dăncilă.

Despre această situaţie, Dăncilă a afirmat că va discuta cu actualul ministru al Externelor, Ramona Mănescu.

„Nu am primit nicio solicitare de retragere din partea domnului Meleșcanu. O semnam și o trimiteam la Cotroceni, dacă primeam această solicitare. O să vorbesc cu doamna ministru Ramona Mănescu. Nu am primit niciun document pentru rechemarea lui George Maior. A fost o decizie politică la momentul acela, dar acea hârtie care trebuia trimisă la Cotroceni nu a venit”, a afirmat Viorica Dăncilă, într-o conferință de presă, joi, în județul Argeș.

George Maior este ambasadorul României în Statele Unite din iunie 2015 și a fost șef al SRI în perioada 2006-2015.

Raportul Comisiei de control SRI, de la jumătatea lunii aprilie 2019, privind colaborarea dintre SRI şi ANI arată că faptele fostului şef al Serviciului, George Maior, „se circumscriu unor acţiuni de poliţie politică, menite să afecteze grav procese democratice, pentru a obţine influenţă politică nelegitimă”.

În 8 mai 2019, MAE a anunțat că a trimis către Palatul Cotroceni această cerere:

„Ministerul Afacerilor Externe a transmis astăzi, 8 mai, către Președintele României propunerea de rechemare a ambasadorului României în Statele Unite ale Americii, George Maior. Reamintim că, în conformitate cu legislația și practica în domeniu, Președintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanții diplomatici ai României în străinătate”

În aceste condiţii rezultă o eroare de procedură, deoarece,  în mod normal, MAE ar trebui să facă propunerea către Guvern, iar Guvernul să facă solicitarea de rechemare în țară a ambasadorului către Președinția României. MAE ar fi trimis, din informațiile pe care le putem bănui până acum, direct solicitarea la Administrația Prezidențială. Astfel, președintele nu a luat o decizie, nu a dat un răspuns bazându-se pe eroarea procedurală.

Pe de altă parte, Teodor Meleșcanu ar fi declarat că a trimis solicitarea către premierul României, potrivit dcnews.ro

.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: