Evenimentul Zilei > International > Germania: Falimentul Greciei este iminent, dacă nu-şi restructurează datoria
Germania: Falimentul Greciei este iminent, dacă nu-şi restructurează datoria

Germania: Falimentul Greciei este iminent, dacă nu-şi restructurează datoria

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, este de părere că falimentul Greciei este iminent, potrivit unei scrisori care a apărut în presă, în care oficialul argumentează necesitatea restructurării datoriei statului elen, relatează EUObserver.

"Ne aflăm în faţa riscului real al unui faliment total în interiorul zonei euro", a afirmat Schaeuble în scrisoarea adresată preşedintelui Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, "scursă" în presa germană.

În cel mai explicit limbaj folosit până acum de un oficial european, ministrul german a făcut apel la un ajutor suplimentar pentru Grecia, adăugând că băncile private ar trebui să participe la costul "salvării" Atenei, relatează Agerpres.

Potrivit EUObserver, statele membre UE şi oficiali europeni ar lucra în prezent la detaliile unui al doilea plan de salvare pentru Grecia, pe lângă cel în valoare de 110 miliarde de euro de anul trecut, ale cărui costuri totale ar urma să ajungă în jurul valorii de 60 de miliarde de euro.

Se aşteaptă ca miniştrii de finanţe din UE să ajungă la un acord pe această temă pe 20 iunie, cu trei zile înainte de Consiliul European. Schaeuble sugerează că băncile creditoare ar trebui obligate să mai aştepte încă şapte ani înainte de a-şi primi înapoi împrumuturile acordate Greciei.

"Orice înţelegere convenită la 20 iunie trebuie să includă un mandat clar – oferit Greciei posibil împreună cu FMI – de a iniţia procesul de implicare a deţinătorilor de obligaţiuni greceşti. Acest proces trebuie să conducă la o contribuţie cuantificabilă şi substanţială a deţinătorilor de obligaţiuni la efortul de sprijin", se arată în scrisoare.

Roubini: Restructurarea datoriilor Greciei, cea mai bună soluţie

Opinia potrivit căreia statul elen ar trebui să-şi restructureze datoria publică este împărtăşită şi de profetul crizei, Nouriel Roubini.

Potrivit acestuia, restructurarea datoriilor Greciei nu va duce la un Armaghedon financiar, deoarece, spune el, toate riscurile care decurg din restructurare sunt controlabile.

Până acum, se discuta de o înţelegere preliminară a guvernelor din zona euro privind un nou plan de salvare a Greciei, în valoare de 30 miliarde de euro.