Germania aşteaptă ca decizia CCR să fie pusă în aplicare de toţi cei implicaţi
- Simona Mătieș
- 22 august 2012, 19:59
Guvernul federal al Germaniei aşteaptă ca partenerul său european România să pună capăt disputei politice interne legate de preşedintele Traian Băsescu, potrivit purtătorului de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, citat de cotidianul Die Welt.
"A doua temă este situaţia politică internă din România. Cunoaşteţi că pe 21 august, adică ieri, Curtea Constituţională din România a declarat invalid, conform aşteptărilor, referendumul iniţiat de guvernul Ponta privind demiterea preşedintelui Băsescu, deoarece cvorumul necesar de peste 50% nu a fost atins. Guvernul federal salută această decizie clară a Curţii Constituţionale din România şi aşteaptă ca aceasta să fie pusă în aplicare cu celeritate de către toţi cei implicaţi. Premierul Ponta a anunţat acest lucru înainte de pronunţarea verdictului. Acum va fi apreciat conform faptelor sale", a spus purătorul de cuvânt.
El a adăugat că ministrul de Externe, Guido Westerwelle, a făcut o prezentare pe această temă şi în şedinţa de guvern. "Stabilirea, respectiv restabilirea capacităţii de funcţionare a instituţiilor politice şi a încrederii cetăţenilor români în democraţie şi în statul de drept este cu adevărat în interesul european. Din punctul de vedere al guvernului federal, al ministrului de Externe şi al cancelarului, verdictul reprezintă o şansă în acest sens", a epxlicat oficialul de la Berlin.
"Guvernul federal va urmări de acum cu atenţie, împreună cu partenerii noştri europeni şi cu instituţiile europene, evoluţia politică internă din România. Este esenţial ca executivul român să arate respect faţă de independenţa justiţiei şi să pună cu adevărat în aplicare măsurile pe care guvernul Ponta le-a convenit suplimentar cu UE în acest context", a conchis Steffen Seibert, potrivit unui comunicat al MAE român remis EVZ.
Curtea Constituţională a României a constatat, marţi, că la referendumul din 29 iulie nu au participat cel puţin jumătate plus unu din persoanele înscrise în listele electorale permanente pentru ca acesta să fie valabil în conformitate cu prevederile art. 5, alin. 2 din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, după um se arată într-un comunicat al CCR.